Skolestart snur hverdagen på hodet

Artikkelen er over 2 år gammel

To måneders sommerferie er over. Med det snus hverdag og rutiner på hodet for alle. Ja, for når samfunnet våkner til liv etter sommerdvalen, påvirker det alle på et eller annet vis.

DEL

LederTempoet og effektiviteten øker. Det samme gjør trafikken og forventningene. I en slik situasjon har de fleste nok med seg selv, men det er akkurat nå det har ekstra verdi å være opptatt av hverandre.

Livet kan være som et jernbanespor, der vi er toget som følger skinnegangen. For de av oss som er på et spor som vi trives på, og som tar oss i den retningen vi ønsker, er det bare å styre gass og brems. Ikke alle er like heldige.

Hver enkelt av oss har kraft til å være en sporveksler for folk rundt oss. La oss bruke muligheten til å gjøre hverdagen for hverandre bedre.

For noen betyr høsten å være tilbake på et spor som gir en vond klump i magen hver morgen. Utenforskap. Mobbing. Følelsen av mislykkethet. Utilstrekkelighet.

Vi liker å tro at vi har god kontroll på den aktive og målrettede mobbingen. Kanskje har vi rett, men så lenge vi er sosiale vesener vil relasjoner være en løpende utfordring. Noen faller utenfor, og utenforskap er roten til mye vondt.

Sosiale medier er et verktøy for både klokskap og ondskap. Odd Christian Hagen fra Gjøvik er far til to døtre. Han ga før skolestart hver av dem tre oppgaver, og klokskapen i dem har gjort at oppgavearket har spredd seg som ild i tørt gress i sosiale medier:

  1. Ta kontakt med en som står utenfor.
  2. Send en hyggelig melding eller en «snap» til han eller henne.
  3. Spør om hun/han vil være med dere på fritiden.

Hagen tar ansvar for antimobbing, et ansvar han er overbevist om at hører hjemme hos alle foreldre. De superenkle oppgavene vil bidra til litt mindre utenforskap. Det vil bidra til mindre mobbing.

Når vi nå skal snu hverdagen på hodet, er det viktig å gjøre det riktig. Hver enkelt av oss har kraft til å være en sporveksler for folk rundt oss. La oss bruke muligheten til å gjøre hverdagen for hverandre bedre.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags