Vi tar et skatte-skritt tilbake

Artikkelen er over 2 år gammel

Skattelistene er et dårlig verktøy for å vise hva folk tjener. Det er et meningsløst verktøy for å se hvor mye de har i banken. Det er likevel det viktigste verktøyet vi har for å forstå hvordan skattesystemet fungerer.

DEL

LederI Ringerikes Blad tok vi et valg i 2014 om ikke å trykke de typiske «topplistene» over skatt og formue. Vi tar nå et lite skritt tilbake.

Årsaken til det er at åpenheten rundt skattesystemets effekter er kraftig begrenset, og også at det nå er inngått et skatteforlik som i for stor grad legger et slør av konsensus over systemet som finansierer samfunnet vårt.

Offentlige skattelister skulle bidra til åpenhet, men etter at du måtte logge inn for å søke, og alle som blir søkt opp kan se hvem som har søkt, har antall søk gått kraftig ned. Det gir mindre faktisk åpenhet.

Bjørn Harald Blaker

Ansvarlig redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad

Da skatteforliket mellom seks partier ble inngått i fjor, skapte det nødvendig forutsigbarhet. Faren er likevel at dette skaper en konsensus rundt skattesystemet som kan fjerne den sunne og løpende kritiske tilnærmingen til dette.

I Ringerikes Blad kommer vi igjen til å formidle skattetallene, fordelt på sted og alder. Det vil skje på ringblad.no.

Slik vil vi bidra til større åpenhet rundt faktiske effekter av skattesystemet. Vi oppfordrer til bevissthet knyttet til hva tallene sier. Skattbar inntekt er ikke det samme som lønn fra en arbeidsgiver. Formue er ikke det samme som penger i banken.

Skattelistene kan misbrukes, men det skjer uavhengig av om mediene publiserer deler av dem. Skattesystemet vårt er bærebjelken i samfunnets finansiering. Det er også systemet som skal fordele byrdene. At dette fungerer som ønsket er kritisk.

For at skattesystemet skal få respekt, må vi ha tillit til det. Derfor skal vi både hegne om åpenheten og være kritiske til hva listene faktisk viser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags