Skatt: Når likt blir urettferdig

Bjørn Harald Blaker

Bjørn Harald Blaker Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

De som tjener mest, betaler like stor del av inntekten sin i skatt som gjennomsnittsnordmannen. Er det rettferdig? Sikrer det arbeidsplassene våre?

DEL

LederFredag ble skattelistene for 2014 gjort tilgjengelig.

Les også:

Skatt er komplisert. For å kunne debattere de store linjene i skattesystemet, må vi forenkle. Det er en risiko knyttet til forenkling. Eksempelvis er ikke skattbar inntekt det samme som lønn, og formue er ikke det samme som penger i banken.

Fare til tross, vi har forenklet. La oss først se det store bildet.

Åpenheten rundt skattesystemet vårt er viktig. Det gjør det mulig å se om skattesystemet fungerer som tiltenkt. Åpenhet skal også bidra til at de som lurer seg unna skatt blir oppdaget, og at skjevheter blir avdekket.

Akkurat nå er skatt særlig aktuelt. 2016 vil forhåpentligvis bli det året hvor en ny og mer moderne skattereform blir satt ut i livet. At det blir bred politisk enighet om denne er viktig for å sikre stabile rammebetingelser i en tid der næringslivet og norsk økonomi utfordres av utsikter med mørke skyer i horisonten.

Forenkling er som nevnt risikabelt, men også nødvendig. La oss se på hva som betales i skatt, kun målt mot inntekt. Vi holder altså formue utenfor. Tallene viser da at det spiller liten rolle om du er blant dem som tjener aller mest eller helt på gjennomsnittet: Du betaler like stor andel av lønnen i skatt.

Nordmannen med høyest skattbar inntekt i 2014 kunne notere over en halv milliard kroner. Av dette betalte han 30 prosent i skatt. Gjennomsnittsbeskatningen i Ringerike var til sammenligning 32 prosent. De 20 med høyest skattbar inntekt i Ringerike skattet 34 prosent av den.

Sentrale politikere har, basert på denne sammenligningen, et skattetrykk på 43 prosent. De meler altså ikke egen kake, men hvorfor skal de som tjener mest ha lavere evne til å betale skatt? Og dette er jo til og med før vi har tatt høyde for hva de har i formue.

Lav skatt kan ofte spores tilbake til at skatt på utbytte er lavere enn skatt på inntekt. Nå foreslås det å øke utbytteskatten noe. Dermed reduseres forskjellene mellom dem som kan justere egen inntekt med utbytte og lønn, og ordinære lønnsmottakere som ikke kan det.

Samtidig skal formuesskatten senkes. Målet er å stimulere til vekst i næringslivet, og dermed sikre arbeidsplasser for deg og meg. Er det riktig og kraftig nok medisin?

Skattereformen må bygges solid nok til å ikke bli kastet rundt ved neste valg. Forutsigbarhet er viktig. Det samme er respekt for skattesystemet, som må oppleves rettferdig. Det er utfordringen nå.

Forutsigbarhet er viktig. Det samme er respekt for skattesystemet, som må oppleves rettferdig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags