Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er skattetall viktig | Bjørn Harald Blaker

Artikkelen er over 3 år gammel

– I et samfunn som utvikler seg stadig raskere er åpenhet rundt skattesystemer stadig viktigere. Det gjelder nå ikke minst oppblomstringen av kryptovaluta, skriver redaktør Bjørn Harald Blaker.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis du er opptatt av rettferdighet, og et samfunn der vi fordeler byrder rettferdig, bør du bry deg om skattetallene. I Ringerikes Blad vil vi drive journalistikk knyttet til offentliggjøringen av skattetall på onsdag morgen. Derfor vil vi også i år gi befolkningen innblikk i mange tall knyttet til både skattbar inntekt, formue og skatt.

Vi vil bidra til at skattesystemet er gjennomsiktig, og en utvikling der skattebyrden fordeles så rettferdig som mulig. Før innbyggerne kan stille de kritiske spørsmålene, må vi ha åpenhet og kunnskap.

Åpenheten rundt skattetall er svært omdiskutert. La oss se litt på historikken. Helt siden midten av 1800-tallet har skattelistene vårt offentlige. Hensikten har vært å gi bred mulighet for kontroll av riktig innberetning. I tillegg har det hatt en funksjon knyttet til å sikre lojalitet til beskatning, gjennom å vise hvordan det i praksis slår ut.

Fra 2001 har skattelistene vært tilgjengelig på internett, og det førte til utfordringer og risiko for misbruk. Siden da er offentliggjøringen satt inn i stadig strammere rammer. I dag kan du søke i skattelistene hos skatteetaten, men du må identifisere deg, og den du søker opp vil kunne se hvem som har søkt.

Dette har ført til en dramatisk reduksjon i antall søk. I praksis betyr det at åpenheten ikke lenger er i tråd med intensjonene. Det mener vi er problematisk.

Mediene kan kjøpe tilgang til skattelistene, og de kan bruke innholdet i journalistisk arbeid. Det er også åpning for å lage listeuttrekk, eksempelvis basert på bosted, alder og samfunnsrolle. Ringerikes Blad vil gjøre dette. Vi gjør det fordi vi mener samfunnet trenger åpenhet rundt den viktigste delen av finansieringen av fellesskapet vårt, nemlig skattlegging. Vi mener også at åpenhet bidrar til å bygge tillit til skattesystemet.

Hos mediene kan leserne ikke søke opp enkeltpersoner. Det må du gjøre innlogget hos skatteetaten, og det er ryddig. Vi må også være bevisste på nyansene i tall på personnivå. Formue er ikke det samme som penger i banken. Skattbar inntekt er heller ikke det samme som lønn.

I et samfunn som utvikler seg stadig raskere er åpenhet rundt skattesystemer stadig viktigere. Det gjelder nå ikke minst oppblomstringen av kryptovaluta. Dette er et økonomisk system som foreløpig ligger på siden av det tradisjonelle. Det skjer ingen automatisk innrapportering. Effektene av dette er viktig å holde et øye på.

Vi må komme svart økonomi til livs om skattesystemet skal bli rettferdig og få den tillit som er nødvendig. Da trenger vi reell åpenhet.

Kommentarer til denne saken