Lytt etter rop om hjelp

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Blant ungdom, både i vår region og i landet for øvrig, er en nett-TV-serie om selvmord akkurat nå et hett tema. Det gir mulighet for å bevisstgjøre oss på dette vanskelige temaet.

DEL

LederDet er dessverre fortsatt mange tabuer forbundet med selvmord. Det gjør at vi skyver det ut av bevisstheten vår. Dermed ser vi kanskje heller ikke faresignalene, slik at vi kan hjelpe. For det er det som er viktig: Å hjelpe. Selvmord er ingen løsning.

TV-serier som tar ungdom på alvor har fått en viktig funksjon. NRKs «Skam» har blitt en internasjonal suksess, både i form og tematikk. Den tar opp viktige og relevante spørsmål på en måte som treffer.

Å være i en brytningsfase i livet kan være krevende. Små ting kan bli store, og store enda større.

Serien som på fredag ble omtalt på våre ungdomssider Puls gjør noe av det samme, men skaper debatt. Vi skal ikke ta stilling til om serien er god, men det at nå mange ungdommer er engasjert om temaet selvmord må vi ta på alvor. Nå må vi som foreldre være der, som interesserte støttespillere.

Å være i en brytningsfase i livet kan være krevende. Små ting kan bli store, og store enda større. Løsningene på den fortvilte livssituasjonen kan noen ganger være vanskelig å se, og tankene om selvmord som en utgang kan dukke opp. Stopp! Det er alltid andre løsninger, og de er alltid bedre, men vi kan trenge hjelp med å se dem.

Selvmord er et vanskelig tema, og det er lett å være redd for å si noe som er feil eller som gjør det verre. Likevel må vi forholde oss til det, og vi må snakke nøkternt om det, slik at vi kan hjelpe hverandre med å se de stille ropene om hjelp, og for å berede grunnen for hva som er viktig om det skjer.

Engasjementet rundt serien «13 kassetter» er en naturlig inngang.

Hjelpen er en telefonsamtale unna om vi trenger den, hos eksempelvis Røde Kors (800 33 321) eller Mental Helse (116 123). Selvmord er aldri løsningen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags