Gå til sidens hovedinnhold

Kjeledresskledde 18-19-åringer er like lite Norges framtid som snøvlende julebordgjestene med slipset som pannebånd

Artikkelen er over 3 år gammel

Den gråbrune plakaten med håndskrift på i et tidligere russetog får tankene i gang: «Slapp av, vi er framtiden».

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som en nål med spiss i begge ender: Den ene siden er presist selvironisk fra russens side. Den andre er det et tydelig stikk til alle som generaliserer og forenkler.

I det store bildet er det lite som skiller årets russekull fra de tidligere. I det store bildet er det nok heller ikke så mye som skiller lokale russ fra russ andre steder i Norge. Feiringen er nedarvet gjennom generasjoner, fra kull til kull. Den er forutsigbar og alt annet enn nyskapende.

Les anmeldelse av årets russetog: Rett i bakrus for russens partytog

Feiringen har mye til felles med andre kulturelle fenomener i samfunnet vårt, som sydenturer med fjollete hatter og parasolldrinker, harryhandel på danskebåten eller på svensketur, nyttårsfeiringer, julebord, Kollen-søndag og mye annet som rykker oss nordboere ut av hverdagen. På samme måte som russefeiringen, kunne nok mye sies om når nordmenn programmessig «slår ut håret».

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Kjeledresskledde 18-19-åringer er like lite Norges framtid som snøvlende julebordgjestene med slipset som pannebånd. Derfor: La oss slutte og generalisere.

La oss heller snakke om hva som er greit, og hva som ikke er det. #MeToo-kampanjen har i så måte startet noe velg bra i samfunnet. Hvis noe er ugreit, må vi si ifra. Eksempelvis: Det er greit å slå ut håret innimellom, men det er ikke greit når det går ut over andre. Like lite som det er unnskyldning at det jo «bare» var på et julebord, er at det var «russ» som gjorde det. Det er hva du gjør som betyr noe.

Litt for ofte trer vi inn i, og aksepterer, kulturelle fenomener uten å spørre oss om det er slik vi vil har det. Vi trenger flere gode debatter om verdier og kulturer.

Noen tradisjoner får være på et usunt spor i for lang tid uten at vi tar bevisste valg. Hvis russefeiringen eller julebordene er tradisjoner vi burde endre, er det et samfunnsansvar, ikke noe vi alene kan forvente av dem som står i kulturen.

Nå er russetiden over. Feiring erstattes av eksamensforberedelser. Avgangselevene er i akkurat samme bås som alle oss andre: Vi er nordmenn som skal forme vår egen framtid. Vi er framtiden sammen.

Hvis vi vil endre retningen samfunnet og de kulturelle fenomenene går nå, må vi ta grep. Uten nye kjøreregler eller grep, vil årets julebord bli som fjorårets.

Kommentarer til denne saken