Kall en spade for en spade, herr minister

Artikkelen er over 3 år gammel

Mens vi venter utålmodig på at spaden skal stikkes i jorden for den nye E16 gjennom Jevnaker, er det fristende å oppfordre partene til å være ærlige og kalle en spade for en spade.

DEL

LederAt planlegging kan gå effektivt, har vi Norges beste eksempel på i vår region.

Ringeriksbanen og ny E16 til Oslo har en framdrift vi aldri har sett før i norske samferdselsprosjekter av denne størrelsen, vel å merke etter at lokalt demokrati ikke ga enighet, og statlig regulering ble besluttet.

Det er imponerende å se hva som er mulig, bare bestillingen er klar, rammene tydelige, og forventningene om framdrift offensive. Samferdselsministeren fortjener ros for dette, og for at han er tett på både debatt og framdrift i regionens samferdselssaker. E16-prosjektet gjennom Jevnaker er en litt annen historie, og lukter mer av gammel tankegang.

Vi håper ministeren følger dette helt i land.

Å gjøre Jevnaker til «syndebukk» for at saken nå sitter fast i byråkratiet er urettferdig. Selvsagt må lokaldemokratiet i Jevnaker jobbe for løsninger som ikke gir unødvendig tøffe økonomiske og praktiske konsekvenser for innbyggerne.

At fylkeskommunene gjør andre vurderinger er ikke unaturlig. Den uenigheten må det finnes løsninger på, uten at det ansvaret kan legges på Jevnaker alene.

Ministeren faller for fristelsen å skylde på opposisjonen, når det gjelder bompenger. At stortingspartiene er uenig om nivået for bompengefinansiering generelt, er neppe et særlig vektig og relevant argument i akkurat denne saken.

Sendrektighet i beslutninger sentralt gjør kanskje at det er lettere for Regjeringen å finne fortløpende finansiering for andre prosjekter, men det er ikke en situasjon vi kan akseptere.

Invitasjon til et felles møte neste uke er bra, og på tide. Nå må konklusjonene landes, og planene realiseres. Med likelydende lovnader fra partene om løsningsorientering, lover det godt. Vi håper ministeren følger dette helt i land.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags