Disse unge er framtiden

Artikkelen er over 4 år gammel

De 20 lærlingene vi kunne lese om i avisen på fredag er del av solskinnssiden av historien om fag- og yrkesutdanningen.

DEL

LederDe har fått, og tatt, mulighetene som nå sikrer dem lærlingplass. De er også på full fart inn i fast jobb.

Historien om norsk videregående utdanning har en mer skyggefull side: Tre av ti får ikke vitnemål etter videregående skole.

Vi lar et øyeblikk de personlige sidene av denne utfordringen ligge. Problemet er jo også betydelig for samfunnet vårt. Det er allerede mangel på kvalifiserte fagarbeidere i Norge, og alle prognoser sier at mangelen vil øke. Det anslås at 10.000-talls lærlinger vil mangle i årene som kommer.

Det haster med å få gjort noe med situasjonen i den videregående opplæringen. Dette har fått alle de politiske ungdomspartiene i Norge til å gå sammen om en liste med tiltak. Med seg, som heiagjeng, har de en like samstemt arbeidsgiver- og arbeidstakerside. NHO og LO er fullstendig enig i tiltakslisten. Denne unike bredden i en sak frontes nå mot moderpartiene, og regjeringen spesielt.

Det som bremser realisering av tiltaksplanen er neppe vilje. Utfordringen er pris.

Tiltakslisten er ikke prissatt, men det er snakk om flerfoldige milliarder kroner over de nærmeste årene. Spørsmålet er om vi har råd til å la være. Foreløpig er det ikke de store bevegelsene i regjering, selv om det nylig ble klart at det skal bevilges nye 50 millioner kroner til lærlingtilskudd. Det er viktig, men peanøtter i den store sammenhengen.

Regjeringen må ta i bruk større deler av virkemiddelapparatet om situasjonen skal forbedres, og den varslede fagarbeidermangelen skal løses.

Mens regjeringen regner, handler lokale bedrifter. Ros går derfor til alle bedrifter som tar sin del av ansvaret, og denne gangen til Ringeriks-Kraft spesielt.

Mens regjeringen regner, handler lokale bedrifter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags