Gå til sidens hovedinnhold

Renta skal opp. Er du bekymret nå, er tiden moden for å handle

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Blir du bekymret av den første rentehevingen på sju år? Da er tiden overmoden for å binde renta på boliglånet.

Vi har hatt det godt lenge, med rekordlav rente på lånene våre. Vi har faktisk ikke opplevd renteøkninger på sju år. Onsdag snudde Norges Bank. Det første av en varslet rekke med renteøkninger er en realitet.

Nå blir lånene våre dyrere. Hvor mye dyrere kan ingen si med sikkerhet, men de neste tre årene kan vi vente oss minst ett prosentpoeng høyere styringsrente. Slår varselet til, vil vi om tre år ha et nivå på boliglånsrenten på rundt omkring tre prosent. Det gjør boliglånet om lag 10.000 kroner dyrere i året for hver million vi har i lån. Andre typer lån, som til bil og forbruk, blir også dyrere.

Vi har ikke for vane å binde renta på boliglånene i Norge. Vi har hørt på ekspertene som sier at flytende rente i de aller fleste tilfeller er billigere. De har ofte hatt rett, men det krever at du har en personlig økonomi som er robust.

LES OGSÅ: Så mye dyrere blir lånet

Har du tre millioner i lån, og ikke ser at du kan bære 30.000 kroner ekstra i rentekostnader i året om tre år? Da er det lurt å se på alternativene. Ser vi på prislistene til bankene nå, kan du binde renten i tre år, med et rentenivå på drøyt 2,5 prosent. Det er bare et halvt prosentpoeng over laveste boliglånsrente i dag. Hvis du sover bedre av forutsigbarheten som ligger i en årlig kostnad på 15.000 kroner, er den muligheten der nå. Enda mer forutsigbarhet er mulig å få med fem års rentebinding, men da øker renten til omkring 3 prosent. Det er fortsatt lavt, i historisk sammenheng.

Fastrentelånet blir fortsatt trolig noe dyrere enn lån med flytende rente, men du får tryggheten i at du vet hva det koster, uavhengig av hva som skjer med rentenivået ellers. Det blir en slags forsikring, med en pris.

LES OGSÅ: Første renteøkning på sju år

En mellomløsning er å ha is i magen, men justere forbruket som om rentene har økt mer enn de faktisk har. Pengene kan du spare i hverdagen, og ha som buffer når du trenger. 200 kroner spart i uka, blir 10.400 kroner i året. Mulighetene er mange, men uansett hva vi velger, må det ta en grundigere titt på privatøkonomien vår enn vi har gjort på mange år. Det er naivt å tro at renten skal forbli rekordlav på lang sikt.

Det er viktig å se rentenivået i et større perspektiv. Det er ikke slik at vi nå går inn i en mørk tid. Det er snarere slik at rentenivået skal opp på et mer normalt nivå.

Slik vi har hatt det i noen år nå er rekordlavt og slik sett unormalt. Vi må sikre at vi har en privatøkonomi som minst skal tåle normaltilstander. Da må vi tåle rentenivåer som er noen prosentpoeng høyere enn i dag.

Kommentarer til denne saken