Buskerud er for svake

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Etter et dramatisk møte før helgen er det klart at Buskerud anker regjeringsvedtaket om å slå sammen Buskerud, Akershus og Østfold til én region.

DEL

Leder Debatten startet med et kritisk spørsmål fra høyrerepresentanten Sandra Bruflot. Er det slik det snakkes om i Stortinget, at Buskerud er passive, lite framoverlent, og lite proaktive? Flere ting kan tyde på det, men først:

Det er underlig at det etableres regionorganisering i det offentlige som ikke henger geografisk sammen. Helseregionen, politiregionen og fylkesregionene går hver sin vei.

Sør-Øst politidistrikt består av Buskerud, Vestfold og Telemark, med hovedsete i Tønsberg. Her er også Jevnaker i Oppland med. Helse Sør-Øst dekker hele Østlandet, inkludert Agder-fylkene. Fylkesregionen skal dekke Østfold, Akershus og Buskerud, men verken Innlandet, Vestfold eller Telemark. Hvor er de logiske sammenhengene på statlig side?

Buskerud framstår som svake. Fokus virker å primært ligge på Drammen, og den pussige kreasjonen Buskerudbyen. Buskerud har ingen tung posisjon i noen av de andre regionkonstellasjonene, og har heller ikke tatt tydelig grep i regionreformen. Nå krever de omkamp, men er ikke tydelig på hva som er strategien videre.

I Stortinget virker Buskerudbenken å ha liten gjennomslagskraft. Prosessen rundt Ringeriksbanen er et eksempel på at fylkesrepresentantene ikke får til endringer i de nasjonale strategiene. Det er synd.

Forrige ukes vedtak om omkamp kommer seint, og viser i liten grad hva som er riktig vei videre. Å stå passivt på bakbeina er sjelden en god hovedstrategi. Hvis Buskerud ikke tar en tydeligere posisjon i de nasjonale prosessene vil fylket få en ytterligere svekket posisjon.

Fylket må tidligere inn i duellene, bygge allianser, og i større grad ta styring og vise vei.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags