Slik får hun betalt for innsatsen

Elev Maren Røine Gjerdingen ved Ringerike videregående skole.

Elev Maren Røine Gjerdingen ved Ringerike videregående skole. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Vi vet det: «Itjnå som kjæm tå sæ sjøl», som Vømmøl Spellemannslag sang. Maren Røine Gjerdingen (19) er et levende eksempel på både det og at det går an å balansere skolejobbing og fritidsaktiviteter.

DEL

LederVi tar hatten av for Gjerdingen. Hun går ut av Ringerike videregående med minst 18 toppkarakterer. Ennå gjenstår noen eksamensmuligheter til flere. Det er rett og slett veldig imponerende.

LES SAKEN: Maren (19) får minst 18 seksere på vitnemålet

«Ja, men ...» er det noen som vi si. De vil peke på både det at det er viktig å ikke legge utilbørlig press på barn og unge i skolearbeidet, at det er viktig med balanse mellom skolearbeid og fritid, og at mediefokus på slike topprestasjoner kan virke negativt på unge, som i dag opplever sterkere tidspress og forventningspress enn unge gjorde tidligere.

Det kan bli for mye av alt, og selvsagt må det balanseres ut ifra mange forhold, inkludert i hvilken grad man har personlige forutsetninger for fag og teori.

Alle kan ikke få toppkarakterer i alt, men mange har mulighet for å skape bedre resultater for seg selv gjennom å nedlegge noe mer og riktig arbeid.

Det gode i Gjerdingens historie er at hun har et bevisst forhold til det hele. Gode rutiner og struktur gjør at arbeidet ikke går ut over alt annet. Det er tid og rom til andre ting også, som eksempelvis håndball.

Gjerdingen har gode vaner, og de kommer hjemmefra. Foreldrene har lagt til rette for det, og hjulpet med både prioriteringer og struktur. Grunn- og videregående skole legger grunnlaget for svært mye i livet, og belønningen for innsatsen til Gjerdingen er først og fremst at langt flere dører er åpne for henne. For det fortjener også foreldrene en del av æren.

Alle kan ikke få toppkarakterer i alt, men mange har mulighet for å skape bedre resultater for seg selv gjennom å nedlegge noe mer og riktig arbeid.

På dette området er ting stort sett rettferdig: Du får betalt for hard jobbing.

Nå er det snart velfortjent skoleferie, så inspirasjonen må vi huske til skolestart.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags