Gå til sidens hovedinnhold

Vi trenger ikke politikere som peker på hverandre

Artikkelen er over 3 år gammel

Banen kommer ikke før 2030, sier Kjell B. Hansen (Ap). Ringeriksordførerens frustrasjonsmelding har et hint av dystopi ved seg, men kan også få ting i bevegelse.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På lederplass har vi tidligere vært tydelig på at den tilsynelatende korte utsettelsen på to år kan være mer alvorlig enn som så. Vi etterlyser krystallklare lovnader fra politikerne, og handlinger som speiler dette.

LES OGSÅ: Ordføreren: – Ikke Ringeriksbane før 2030

Behandlingen av Nasjonal Transportplan før ferien ga ingen klare svar, snarere tvert imot. Det bedyres anleggsstart i 2021, men i planen står det 2021/22, og innebærer både ny stortingsperiode og usikkerhet om hva som egentlig er ambisjonen.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

 

Brent barn skyr ilden, heter det. Eim av røyk setter beredskapsfunksjonene i alarm. Ringeriksbanen er lovet før, men lovnader ble forlatt. Nå ser vi tegn på det vi har opplevd før.

Vi ser politikere som rister på hodet av hverandre, og peker på hva de andre ikke har gjort. Det er ikke hva vi trenger nå. Nå trenger vi politikere som er tydelige på hva de i praksis vil gjøre.

Regjeringens troverdighet er avhengig av at de opprettholder bestilling og ambisjoner for planleggingsmyndighetene. Det får vi dessverre motsatte signaler på. Opposisjonen kan forplikte seg nå, men i stedet for å skyte på Regjeringen må de fortelle hva de skal gjøre hvis de inntar regjeringskontorene. Foreløpig har de ikke gjort det.

Ingen tok nye grep under behandlingen av NTP. Nå har politikere fra begge hovedblokker få uker på seg til å overbevise baneforkjempere og utviklingskrefter i regionen om hva de bør stemme. Hvem vil forplikte seg til å ta styringen, prioritere tydelig og føre prosjektet i mål? Hvem skal stå tilbake som den som tok ansvar og sikret effektiv og god planlegging?

Om vi ikke får lovnadene nå i valgkampen, får vi neppe resultater i de kommende fire år heller.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.