Hastverk kan gi lastverk

Artikkelen er over 4 år gammel

Hele situasjonen rundt det nasjonale minnestedet på landsiden ved Utøya kunne være helt annerledes, om sentrale myndigheter hadde lyttet til råd fra styringsgruppa for minnesmerket.

DEL

Leder«De direkte berørte må oppleve at dette (minnesmerket, red.anm.) er ekstra relevant nettopp for dem.» Dette skrev styringsgruppa for minnesmerket, under ledelse av Åse Kleveland, om naboene.

I dag utdyper hun: «Signalene fra bygdesamfunnet var viktige for utvalget, nettopp fordi vi så det som avgjørende å få et samlende minnested.»

Les også: Åse Kleveland: – Hensynet til bygda var viktig

Departementet tok åpenbart ikke disse rådene til følge, for i oppdraget som Kunst i Offentlig Rom (KORO) fikk, nevnes ikke naboene.

Det hjelper lite at direktøren i KORO nå i ettertid erkjenner at alle parter er enige om at det var uheldig at naboene ikke var involvert.

Det er særdeles uklokt å forhaste seg i dialog- og forankringsarbeidet, selv når motivene er de beste og edleste.

Det hjelper heller ikke at kommunalministeren erkjenner at naboene burde vært sterkere involvert. Nå har det toget gått. Konsekvensene er manglende forankring.

Det er viktig å ha gjennomføringskraft, og det er riktig å ta en beslutning når alle er hørt, men når man forhaster seg i dialog- og forankringsarbeidet, kan resultatet bli til unødvendig stor last. Det viser denne saken altfor tydelig.

Les også:

Erkjennelsene til tross: Regjeringen står på sitt. De beklager at det ikke har vært mulig å finne en løsning alle kan enes om. Det er svært lettvint omgang med realitetene.

Viljen til å involvere de sterkest berørte har vært for lav, og det er valgt ikke å ta rådene fra styringsgruppa til etterretning. Nå ser vi konsekvensene av det.

Denne saken er Regjeringens ansvar, og det er regjeringens ansvar å ta lærdom av den. Det er særdeles uklokt å forhaste seg i dialog- og forankringsarbeidet, selv når motivene er de beste og edleste.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags