Bjørn Harald Blaker: De andre vil bestemme

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

For to år siden holdt det på å gå galt. Plutselig var kalenderen full, og jeg holdt på ikke å rekke stemmelokalet på valgdagen. Med fem minutters margin rakk jeg det, og jeg fikk være med å bestemme hvordan lokalsamfunnet mitt skal utvikles.

DEL

LederNå er det én uke igjen til valglokalene stenger. Vi skal ta valget om hvem som skal få styre landet vårt de neste fire årene. Det er ingen grunn til å utsette egen deltakelse i dette. Mulighetene for å forhåndsstemme har blitt svært gode.

I Hønefoss kan du nå blant annet avlegge stemme samtidig som du gjør daglighandelen i sentrum. Den muligheten bør vi gripe, for valget er for viktig til å la de andre bestemme.

PRØV VELGERHJELPEN VÅR HER!

Tallenes tale er klar: Unge andregangsvelgere er de desidert dårligste til å bruke sin rett til å stemme. Ved valget for fire år siden stemte bare seks av ti i aldersgruppen 22 til 25 år. Dette er markant lavere enn både førstegangsvelgere og befolkningen sett under ett. Valgforskere peker på at de er i en livssituasjon med overganger.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Fokus er kanskje et annet sted enn på stortingsvalg, og kanskje er de på farten slik at de ikke kan stemme i sin egen valgkrets på valgdagen. Lar de være å stemme, overlater de også valget av samfunnsretning til andre. De overlater til andre å bestemme skattenivå, velferdsutvikling, miljøsatsing, næringsutvikling, fordelingspolitikk og alt annet som griper direkte inn i egen hverdag.

Kanskje er ikke valgdagen lenger en høytidsdag der vi tar på finstasen og gjør vår samfunnsplikt etter tradisjonelle ritualer. Å benytte muligheten til å være med å bestemme har derimot ikke blitt mindre viktig.

Heldigvis har nå muligheten for å stemme når det passer oss og en travel hverdag blitt bedre. Vår oppfordring er derfor å benytte denne muligheten.

Ikke la de andre ta valget for oss. Bli med å bestemme retning. Oppsøk et av de mange lokalene for forhåndsstemming, og gjør det i løpet av uka.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags