Gå til sidens hovedinnhold

Bjørn Harald Blaker: Oppskriften på et godt nytt år

Artikkelen er over 3 år gammel

Avhengig av øynene som ser, kan 2017 få forskjellige merkelapper. Noe av det som har vært mest framtredende er egoisme.

Nyttårsleder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

La oss først se på det med verdensbrillene. USA er toneangivende i både Norge og i verden.

Landet, som ble til som en forening av folk og stater, under ett flagg, har hatt presidenter som har snakket om håp, muligheter, rettferdighet og fellesskap.

I 2017 har vi sett at budskapene har blitt mer proteksjonistiske. America First. Først seg selv. Presidenten trakk USA ut av klimaavtalen fra Paris, ville reforhandle handelsavtaler, ville stenge grensene for bestemte folkeslag, raslet med sablene i Nato-samarbeidet, og ville bygge en stor mur mot Mexico, med sterk symboleffekt.

USA og amerikanere først.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

 

I Europa blomstrer igjen de nasjonalistiske retningene. De vinner stadig mer terreng med ideene om at nasjon og kultur ødelegges av bestemte folkeslag og religioner. De bygger groteske fiendebilder, og presenterer løsningen: Nå må vi ta vare på oss selv først.

Østerrike først. Frankrike først. Sverige først. Tyskland først. Nederland først.

Storbritannia er også opptatt av seg selv først, og har vært travel med skilsmisseforhandlinger med EU. De vil ha goder, men ikke ulemper og kostnader.

Storbritannia først.

Den europeiske unionen knaker i sammenføyningene, og flere land signaliserer at de kan være neste ut.

Også i Spania er det problemer. Den autonome regionen Catalonia ville bryte ut. Catalonia først.

Meg først. Egoistens motto.

Vi har en drøm for 2018. Den handler om at flere finner sammen og bruker kreftene på å løfte i fellesskap.

 

Vi heier

Tilbake til Ringeriksregionen. Vi kunne pekt på lokale eksempler, men la 2017 være historie.

Vi har en drøm for 2018. Den handler om at flere finner sammen og bruker kreftene på å løfte i fellesskap, slik at de kan oppleve at det å sette vi-et foran jeg-et gir resultater de ikke hadde fått alene.

Vi heier på Nils og Ronny, og regionens «Handlingens kvinner og menn». De som viser at verden ikke er så farlig som noen ønsker å fortelle, de som viser menneskene bak hudfarge, språk og kultur, de som tar i et tak for å gjøre verden litt bedre, de som i praksis viser hva som er mulig for samhandlingens menn og kvinner.

Vi heier på Sykehusets venner, sanitetsforeninger, Novapro, Lions, Rotary, Stiftelsen Positiv oppvekst, Hjerteringen, og alle de andre som jobber sammen for andre, og for samfunnet. For en jobb de gjør! Vår drøm er at rekrutteringen sikres, slik at det viktige arbeidet kan fortsette.

Vi heier på Ringerike utvikling og de andre som inviterer både bedrifter og innflyttere til regionen. Vi heier på skoler, lag, foreninger, Røde Kors, Refugees welcome, og andre som bidrar til at de som kommer hit blir inkludert.

Vi heier på de lokale handelsstandsforeningene. Vi håper medlemmene blir flere, og at de ser at gjennom å jobbe sammen og unne hverandre suksess kan de finne veien videre, samtidig som netthandelen vokser fram.

Vi håper de bidrar til å skape flere gode opplevelser i by og tettsteder, som trekker flere innbyggere til det vi alle ønsker skal være en sosial fellesarena. Vi håper at gårdeiere finner sammen, og samarbeider for å skape enda mer attraktive sentrum.

Vi heier på Regionrådet, som gjør at regionen kan bli bedre enn summen av hver kommune. Vi heier på Innovasjonsløft, og måten de bringer mennesker sammen for å bygge kunnskap og skape nye arbeidsplasser.

Vi heier på Fellesprosjektet for E16 og Ringeriksbanen, og håper de lykkes med samarbeid og samhandling med både etater og innbyggere. Vi heier på Banevokterne, og håper de greier å engasjere til bredt og konstruktivt engasjement.

Vi heier på alle som i 2018 deler troen på at samarbeidet har et større potensial enn egoismen, og at vi kan oppnå mer gjennom selv å velge vi-et framfor jeg-et.

Vi heier på dem som jobber seg gjennom de periodene der man opplever at bytteforholdet i samarbeidet er skjevt. Vi takker og heier på dem som har tålmodighet og tror at det vil lønne seg på lang sikt.

Småkongenes tid ble avsluttet av Harald Hårfagre. Vi må aldri tilbake dit.

 

Til slutt den viktige presiseringen: Vi må heie på dem som lykkes, selv om de jobber alene! Alt løses ikke i fellesskap, og å lykkes alene behøver ikke handle om egoisme. Vi er avhengig av sterke enkeltprestasjoner, og at andre lykkes. Hver gang det skjer, er det vår oppgave, alle vi som står rundt, å inkludere, unne og heie. Da kan også nytt samarbeid oppstå.

Småkongenes tid ble avsluttet av Harald Hårfagre. Vi må aldri tilbake dit.

Like lite som europeiske land vil tjene på å isolere seg og andre, vil vi i regionen tjene på å jobbe alene og hver for oss. Det, som kan være fort gjort å glemme i kampens hete og frustrasjon, må vi minne hverandre om.

Vi har en drøm

Vi har en drøm om at 2018 er året hvor vi sammen viser at fellesskap er sterkere enn egoisme.

Godt nytt år!

Les også

«I løpet av julehøytiden bør vi ta oss tid til å stoppe opp litt»

 

Kommentarer til denne saken