Det blir oftere villere og våtere

Artikkelen er over 4 år gammel

Vårflom er ikke noe nytt, men sterkt økende nedbør er det. Også i vår region opplever vi nå stadig oftere at vannskadene kommer på nye steder og i større omfang enn før. Det må få tydelige konsekvenser for måten det planlegges og bygges.

DEL

LederSelv om forskningen blir stadig bredere og bedre, er det fortsatt uenighet om hvorfor klimaet blir våtere, varmere og villere. La det ligge, for uansett årsak skjer det.

Rapporten «Klima i Norge 2100» viser at i løpet av de siste 115 år har Norge i gjennomsnitt blitt om lag én grad varmere, nedbøren har økt med over 18 prosent, snøsesongen har blitt kortere i lavlandet, og regnflommer forekommer hyppigere.

I løpet av de siste 15 år alene har gjennomsnittstemperaturen økt med nesten en halv grad. Hvis denne utviklingen fortsetter, får det enorme konsekvenser i nær framtid, og det er det vi nå må ruste oss for nå.

Med kortere snøsesonger blir de tradisjonelle smelteflommene mindre, mens regn- og skadeflommene vil forekomme oftere.

Les også: Alle mann til pumpene på Nes

På en del områder snus normalen. Med kortere snøsesonger blir de tradisjonelle smelteflommene mindre, mens regn- og skadeflommene vil forekomme oftere. Med lokale og regionale store forskjeller, treffer effektene på helt nye måter.

Økt nedbør er godt nytt for vannkraft, og kanskje også for prisen på strøm, men skadeflommene er særdeles dårlig nytt.

Mange steder det har vært trygt før, kommer nå problemene. Eiendommer utsettes for risiko i form av både flom og jordskred. Dette er vi helt nødt til å ta inn over oss. Det krever grundigere geologiske undersøkelser, og også endringer i byggeteknikk. Både arealplanleggere og utbyggere må skjerpe fokus, slik at vi unngår skader på både mennesker og materielle ting.

Her må regionen sørge for å være best, slik at den forventede befolkningsveksten kan skje i områder og bygg som er trygge, også dersom klimaendringen eskalerer i den retningen trenden viser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags