Leserinnlegget fra Ap-leder Jonas Gahr Støre tydeliggjør Arbeiderpartiets standpunkt rundt Ringeriksbanen. De vil ha byggestart seinest i 2021, og er tydelig på at det må bli slutt på utsettelser.

LES OGSÅ: Jonas Gahr Støre lover byggestart i 2021

Dermed er de på linje med Regjeringen, som sier det samme. Likevel sto Ap og H så seint som i juni sammen om vedtaket for Nasjonal Transportplan. Her heter det byggestart i 2021/22, med den ekstra usikkerhet skråstreken medførte.

Det er nå tydelig at de to store partiene vil stå på planen om å bygge Ringeriksbanen. Jokeren i dette kan likevel bli Miljøpartiet De Grønne (MDG). De har vært like tydelige imot planene. De ønsker ikke Ringeriksbanen i planlagt trasé, og de velger heller en utsettelse og omkamp enn å gå for planene. De ønsker heller ikke kapasitetsøkende motorvei rundt de store byene, som ny E16 kan karakteriseres som.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

 

Som eneste representant, stemte MDGs Rasmus Hansson mot Nasjonal Transportplan i juni. Med MDG på vippen, når nytt stortingsflertall og regjering skal dannes, kan mye skje.

Ny vei og bane har vært en av de få store regionale sakene for Ringeriksregionen i denne valgkampen. Nå står det tydelig at de to store blokkene, med Høyre og Arbeiderpartiet i spissen av hver sin, lover å være garantist for utbygging raskest mulig, og med oppstart seinest i 2021. Like tydelig står MDG som garantist for motsatt retning. Dette bør være avklarende for regionens velgere.

Nå gjenstår de to interessante etappene: Regjeringsforhandlinger, og partienes evne til å gjennomføre politikken de er garantister for i valgkampen.

LES OGSÅ: Planprogram for Ringeriksbanen og E16 fastsatt