Jevnaker, ikke bli en «spøkelsesby»

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I Jevnaker tvinges utbyggere i sentrum til å bygge næringslokaler det ikke er behov eller marked for i dag. Resultatet kan bli tomme lokaler, gråpapir og spøkelsesbypreg – alt Jevnaker ikke trenger.

DEL

LederDet er lett å forstå standpunktene til både utbyggere, kommuneadministrasjon og politikere i denne saken.

Utbyggere er avhengig av at investeringene deres gir avkastning. Hvis de må bygge noe som på kort sikt verken kan selges eller leies ut til en fornuftig pris, blir det neppe bygd.

Fra kommunens side er det grunn til å forstå kravet om næringslokaler i første etasje i sentrum. Selv om næringsmarkedet ikke er modent for vekst i dag, er det viktig at det er rom for utvikling når veksten har fått påvirket situasjonen. Da kan lokalene og sentrum fylles med mer liv og verdi, til glede for både utbyggere, innbyggere, næringsdrivende og kommune.

Risikoen ved kommunens kompromissløse styring i denne høna-og-egget-saken er at kravene kan bremse både vekst og investeringer, fordi utbygging ikke blir økonomisk interessant.

Jevnaker er i en krevende mellomperiode, hvor befolknings- og boligprisvekst gir behov for utbygging, uten at veksten har kommet langt nok til at det er grunnlag for mye ny næringsaktivitet i sentrum. Her kreves nennsom hånd fra både kommunen og utbyggere.

Det finnes gode alternativer til gråpapir i vinduene og spøkelsesbypreg.

Jobb sammen om å skape et miljø på gateplan som er så hyggelig at tiden fram til lokalene kan gi leieinntekter blir kortest mulig.

Hjelp potensielle næringsdrivende å visualisere mulighetene som Nesbakken kan gi. Det vinner alle på.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags