Gå til sidens hovedinnhold

Hvem skal skape arbeidsplasssene vi så sårt trenger?

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere arbeidsplasser lokalt er nøkkelen til en sunn vekst. Det ble gjentatt under årets 1. mai-markering lokalt. Da er det betimelig å spørre på nytt: Hva gjør regionens kommuner med det? En konkret sak: Hva skjer med Innovasjonsløft nå som prosjektperioden er på oppløpssiden?

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ringerike kommune er blant dem som nå satser milliardsummer på å legge til rette for vekst. Pengene går til noe som isolert ser lite spektakulært ut: Vann, avløp, skoler og annen infrastruktur. Det er tvingende nødvendig for å tåle vekst, men skal investeringene gi mening, må veksten også komme.

Det er her Vekstbarometeret kommer inn med objektive betraktninger og kloke refleksjoner. Kort oppsummert: Veldig mye handler om lokale arbeidsplasser, og da nødvendigvis flere enn vi har i dag.

Over år er det jobbet mye med å etablere nye arbeidsplasser, fra flere organisasjoner og flere vinkler. Ikke alltid har innsatsen vært like koordinert, og særlig kommunene har hatt utfordringer med å holde seg til én strategi. I rettferdighetens navn har de da også mange viktige oppgaver nå, både knyttet til å stimulere til vekst og etableringer, og også å legge til rette for det i planer og reguleringer.

Med Terje Dahlen i ny rolle som assisterende rådmann med ansvar for strategi og utvikling spisses satsingen i kommuneadministrasjonen. Med seg får han blant annet en næringssjef. Det er bra, men nye arbeidsplasser i regionens næringsliv kan kreve flere verktøy.

Innovasjonsløft har ifølge egne undersøkelser bidratt til 60 nye arbeidsplasser i regionen på tre år. Skal dette forbli et prosjekt, eller er det resultater som bør avlede en fast organisasjon? Dette skal avgjøres i disse dager, og beslutningen vil vise hvordan blant andre Ringerike kommune tenker rundt å rigge lokalt næringsliv for vekst i form av nye arbeidsplasser.

Ringeriksbanen er viktig. Det handler ikke om hvis banen kommer, men når. Samtidig er det mye arbeid som må gjøres lokalt for å realisere en sunn og bærekraftig vekst, som ikke er avhengig av om banen kommer i 2025 eller 2028.

Å holde trykket oppe for tidlig gjennomføring er viktig, men vi må samtidig holde blikket på veien der vi er. Suksess starter med flere arbeidsplasser.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

 

Kommentarer til denne saken