Nettavis: Gratis er ikke bærekraftig

Bjørn Harald Blaker

Bjørn Harald Blaker Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

I helgen fikk Ringerikes Blad en del negative tilbakemeldinger fra lesere som reagerte på at journalistisk innhold på ringblad.no, blant annet fra Hytteplanmila, var forbeholdt abonnenter. Det føyer seg inn i rekken av tilbakemeldinger som går på at redaksjonelt innhold, særlig på nett, bør være gratis for alle.

DEL

LederDa nettavisene gjorde sitt inntog på slutten av 1990-tallet var det en spennende mulighet. Nyhetene kunne publiseres uavhengig av deadline for papiravisen.

 Utfordringen da var at medievirksomheter ikke helt visst hvordan de kunne leve av dette. Samtidig antok man at dette var en viktig del av framtiden. Inntil man hadde funnet ut dette, ble innhold publisert for alle, uavhengig av de var abonnenter eller ikke.

Det gikk bra, helt til stadig flere lesere valgte å basere seg på nettinnholdet alene. Hvem skulle da betale for innholdet?

Utviklingen har vist at det bare er store medier som kan bygge en bærekraftig gratismodell på annonser. For mindre medier var det helt avgjørende å opprettholde abonnement for å kunne finansiere journalistikken. Derfor begynte mediene å publisere mindre på nett. Dermed ble nettavisene en slankere og dårlig kopi av abonnementsavisen.

Det var en dårlig løsning for både lesere og medium.

Heldigvis har utviklingen gått i riktig retning, rent teknologisk. Avisene kan nå lage brukervennlige løsninger for å skille mellom abonnenter og andre. Dermed kan i prinsippet alt innhold publiseres digitalt forløpende. Abonnenter kan lese alt, når og hvor de vil.

At ikke-abonnenter reagerer på at de nå får gratis tilgang til mindre, er forståelig. Samtidig er det rettferdig: De som betaler for innhold, får mer enn dem som ikke betaler.

De som er med på spleiselaget, bidrar til at det er mulig å ha journalister til å dekke hendelser, og fortelle hva og hvorfor noe skjer.

Norske medier har gjort prosessen vanskelig for seg selv: Hvorfor skal noe som var gratis, nå plutselig koste penger? Før var det i realiteten abonnentene som betalte for at nettlesere fikk innholdet gratis. Slik kan det ikke være. Det er ikke rettferdig, og akkurat nå gjør de fleste medier i Norge noe med det.

Alle abonnenter av Ringerikes Blad har siden februar hatt tilgang til alt innhold, også digitalt, og abonnementet gjelder hele husstanden, inntil fem brukere. De må bare logge på.

Les også:

I 180 år har abonnementene vært spleiselaget som har gjort Ringerikes Blad mulig. Slik må det være i framtiden også. Vi får ikke en krone i offentlige inntekter, og kan i dagens form ikke leve av annonser alene. Det er ikke bærekraftig. Derfor forbeholdes innholdet spleiselaget.

Alle abonnenter av Ringerikes Blad har siden februar hatt tilgang til alt innhold, også digitalt, og abonnementet gjelder hele husstanden, inntil fem brukere. De må bare logge på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags