Det holder ikke, Dahlberg

Artikkelen er over 4 år gammel

Helt uavhengig av hva man måtte mene om både plassering og utforming av 22. juli-minnesmerket: Tvil som nå brer seg knyttet til om gjennomføringen kan skje som presentert, må motbevises. Da holder det helt enkelt ikke hva kunstneren Jonas Dahlberg mener. Geologirapporten må offentliggjøres.

DEL

Leder Staten, her med Kulturdepartementet, har ansvaret for minnesmerket. De har inntatt en overraskende passiv rolle i saken.

Normalt sett er det få problemer med å realisere kunstverk i offentlige rom.

Skulpturer, monumenter, bildekunst eller installasjoner er som regel relativt ukompliserte å plassere. Når kunstverket innebærer tunnel i fjell og store skjæringer i steinmassiver, krever det langt mer.

Kunstneren må dele sin dokumentasjon, og den må etterprøves om den ikke er tilstrekkelig.

Nye samferdselsprosjekter gjennom fjell er gjenstand for omfattende geologiske undersøkelser, og vi antar at Staten i slike tilfeller krever grundig dokumentasjon.

At Kulturdepartementet i denne saken ikke har arkivert en eneste geologirapport som viser at byggverket er gjennomførbart og sikkert, framstår som en gåte.

Lokale entreprenører og geologer kan selvsagt ta feil i sine antakelser om at grunnforholdene på Sørbråten ikke er egnet, men når usikkerheten presenteres av fagpersoner, må den motbevises med fakta, ikke beroligende lovnader.

Les også: Geolog bekymret for steingrunnen på Sørbråten – men kunstneren vil ikke gi innsyn i rapporten

Vi bor tross alt i en region der vi er kjent med tunnelutfordringer. Nestunnelens problemer er ikke direkte overførbare til Sørbråten, men de er egnet til å nøre opp under usikkerhet. Den må fjernes.

Les også: Ringeriksbanen legges trolig i kulvert forbi Vik

Dersom det ikke kan sannsynliggjøres at kunstverket kan gjennomføres slik det er presentert, er utformingen valgt på sviktende grunnlag. Det må Kulturdepartementet ta ansvar for å oppklare.

Kunstneren må dele sin dokumentasjon, og den må etterprøves om den ikke er tilstrekkelig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken