Må vi velge rettssikkerhet eller å bli dømt av likemenn?

Det var Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti som forrige uke sikret flertall for en ny ordning som skal erstatte juryordningen.

Det var Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti som forrige uke sikret flertall for en ny ordning som skal erstatte juryordningen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I dag dømmes vi av en jury med likemenn i lagmannsretten. Det blir det nå slutt på, og den nye ordningen møter motbør hos både forsvarere og dommere.

DEL

LederDet var Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti som forrige uke sikret flertall for en ny ordning som skal erstatte juryordningen. Det er en historisk begivenhet. Juryordningen er fra 1887.

Det viktigste i denne reformen er at vi nå får en ordning som sikrer en god og åpen begrunnelse for dommen man beslutter.

Juryordningen har vært kraftig kritisert. I dag er det en jury på ti vanlige nordmenn som bestemmer om du er skyldig eller ikke. Det skjer ved hemmelig avstemning, og beslutningen begrunnes ikke. Det har ført til en del meget omdiskuterte resultater.

Juryens beslutning kan settes til side av de tre fagdommerne, og da behandles saken i meddomsrett, hvor lekrepresentasjonen er fire.

Den nye ordningen vil innebære sju dommere, hvor to er fagdommere og fem er lekdommere. Fra 10–3 til 5-2, altså.

Forsvarerne lener seg på prinsippet om at vi skal dømmes av likemenn. De ønsker seg følgelig flere (påvirkelige?) lekdommere. Dommerne ønsker mer faglig tyngde, og vil ha færre lekdommere for å trygge rettssikkerheten. Politikerne har landet på et kompromiss.

Faglig tyngde er viktig for rettssikkerheten, men dommernes ønske kan føre til at avstanden fra samfunnet og den generelle rettsopplevelsen blir skjev.

Forsvarenes forslag kan gi lekdommerne for mye tyngde, uten at det er tilstrekkelig fundert i etablert rettspraksis.

Politikerne har valgt en middelvei. Også det kan vise seg å ha uheldige sider, men det viktigste i denne reformen er at vi nå får en ordning som sikrer en god og åpen begrunnelse for dommen man beslutter.

Dagens juryordning var moden for endring, og vi får nå en god balanse av faglig tyngde og lekmenns fundament i samfunnets til enhver tids gjeldende forhold.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags