Gå til sidens hovedinnhold

Tiden løper fra storkommunen

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er bra at Jevnaker vurderer alle alternativer for å skape en best mulig kommune for framtiden. Samtidig løper tiden fra ideen om en storkommune, med alle de fem Ringeriks- og Hadelandskommuene.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ringeriksregionen har mange likhetstrekk og felles funksjoner med Hadelandsregionen. Næringslivet jobber på tvers, interkommunale samarbeid forbinder, og felles utfordringer som randsone til hovedstadsregionen er mange.

Les også: Jevnaker ser også mot Hadeland

Derfor er ideen om et ny storkommune bestående av alle de fem kommunene løftet flere ganger. Det er også tatt til orde for å utforske mulighetene her på lederplass.

Det er fortsatt en god idé, men tiden er i ferd med å løpe fra konseptet.

Gran og Lunner kommuner har allerede gjennom folkeavstemning sagt nei til sammenslåing seg imellom, og klimaet for en omkamp er dårlig. Å gå på en ny runde nå, med tidsfrist før sommeren er i beste fall optimistisk.

Det er også mange forskjeller og interessemotsetninger i en slik storkommune, langt flere enn om Ringerikskommunene finner sammen.

Les også: – Fordeler ved å bli stor

Kommunene har hatt gode muligheter for å åpne og utvide reformprosessen, men nå er tiden kommet for å konsolidere og fokusere. Prosessledelsen må nå være tydelig på at det er status. Ellers vil det ikke være mulig å rekke tidsfristen for en beslutning før sommeren.

Jevnaker har både dragning mot og gode samarbeid i øst og vest, men nå må de ta et valg.

Gitt det framtidige økonomiske regime som tegnes nå, er det gode grunner for å søke sammen i større enheter. Samtidig er den økonomiske «hurtigsvarpremien» så viktig at prosessen må spisses så mye at det er realistisk å komme i mål.

Les også:  LEDER: Gi oss tallenes klare tale nå

Det ser veldig vanskelig ut om man skal legge nye forutsetninger til grunn i fem kommuner. Det er først realistisk som et eventuelt steg to.

Kommentarer til denne saken