Gå til sidens hovedinnhold

Hode og hjerte i et demokrati

Artikkelen er over 5 år gammel

Noen ganger er følelser sterkere enn harde fakta. Er kommunesammenslåinger et slik tilfelle? spør redaktør Bjørn Harald Blaker.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er særdeles spennende at Kristine Bull Sletholt velger å ta lokal tematikk inn i studiene ved Universitetet i London.

I sommer har hun intervjuet lokale aktører. Før hun reiser tilbake til London, skal hun intervjue kommunalminister Jan Tore Sanner.

BAKGRUNN: Lokale grenser blir britisk bachelor

I januar skal oppgaven være ferdig, og svarene den gir vil trolig kunne brukes til langt mer enn bredere forståelse for kommunesammenslåings-nei i Ringeriksregionen.

Hvor vidt det faktisk er riktig å slå sammen kommuner i Ringeriksregionen skal vi denne gangen ikke behandle.

Det interessante er at utredningene som ble gjort i forkant av valget viste at det kunne være praktiske og økonomiske fordeler med å slå sammen kommuner.

I den tilhørende debatten var det andre temaer som fikk mest plass. Var det identitetsfølelsen som til slutt avgjorde valget? Det ønsker Bull Sletholt å finne ut av.

I et lokalt perspektiv er oppgaven interessant fordi debatten om sammenslåing kan dukke opp igjen, om noen år.

Kunnskapen vil være interessant både nasjonalt og internasjonalt, ja i alle demokratier, dersom det viser seg at identitetsfaktorer er sterke nok til å utfordre harde og kalde fakta i demokratiske beslutningsprosesser.

På den ene siden: Kunnskapen vil kunne brukes til å strukturere gode og demokratiske prosesser. På den andre: Kunnskapen kan kaste lys på, og avsløre, eventuelle prosesser der aktører bruker identitet som hersketeknikk, for å påvirke demokratiet.

I et lokalt perspektiv er oppgaven interessant fordi debatten om sammenslåing kan dukke opp igjen, om noen år.

I et demokrati trengs både et kaldt hode og et varmt hjerte, og det hjelper å forstå bedre hvordan de to funksjonene tar beslutninger i fellesskap. Det vil føre til bedre opplyste demokratiske beslutninger.

Kommentarer til denne saken