Hode og hjerte i et demokrati

Kristine Bull Sletholt.

Kristine Bull Sletholt. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Noen ganger er følelser sterkere enn harde fakta. Er kommunesammenslåinger et slik tilfelle? spør redaktør Bjørn Harald Blaker.

DEL

LederDet er særdeles spennende at Kristine Bull Sletholt velger å ta lokal tematikk inn i studiene ved Universitetet i London.

I sommer har hun intervjuet lokale aktører. Før hun reiser tilbake til London, skal hun intervjue kommunalminister Jan Tore Sanner.

BAKGRUNN: Lokale grenser blir britisk bachelor

I januar skal oppgaven være ferdig, og svarene den gir vil trolig kunne brukes til langt mer enn bredere forståelse for kommunesammenslåings-nei i Ringeriksregionen.

Hvor vidt det faktisk er riktig å slå sammen kommuner i Ringeriksregionen skal vi denne gangen ikke behandle.

Det interessante er at utredningene som ble gjort i forkant av valget viste at det kunne være praktiske og økonomiske fordeler med å slå sammen kommuner.

I den tilhørende debatten var det andre temaer som fikk mest plass. Var det identitetsfølelsen som til slutt avgjorde valget? Det ønsker Bull Sletholt å finne ut av.

I et lokalt perspektiv er oppgaven interessant fordi debatten om sammenslåing kan dukke opp igjen, om noen år.

Kunnskapen vil være interessant både nasjonalt og internasjonalt, ja i alle demokratier, dersom det viser seg at identitetsfaktorer er sterke nok til å utfordre harde og kalde fakta i demokratiske beslutningsprosesser.

På den ene siden: Kunnskapen vil kunne brukes til å strukturere gode og demokratiske prosesser. På den andre: Kunnskapen kan kaste lys på, og avsløre, eventuelle prosesser der aktører bruker identitet som hersketeknikk, for å påvirke demokratiet.

I et lokalt perspektiv er oppgaven interessant fordi debatten om sammenslåing kan dukke opp igjen, om noen år.

I et demokrati trengs både et kaldt hode og et varmt hjerte, og det hjelper å forstå bedre hvordan de to funksjonene tar beslutninger i fellesskap. Det vil føre til bedre opplyste demokratiske beslutninger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags