Gå til sidens hovedinnhold

Leder: Vi må bli best der vi satser | Bjørn Harald Blaker

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Både Hole og Ringerike fortsetter klatringen på rangeringen i kommune-NM.

Hole krabber opp 44 plasser til 77. plass. Dermed er de tilbake til sitt gode 2012-nivå. Ringerike klatrer også. De rykker opp 12 plasser, og ligger nå på 91. Det er hele 48 plasser høyere enn i 2012.

LES OGSÅ: Lærlingen Ida (18) gjør Hønefoss vaktselskap til en merkevare

Det er NHO som utarbeider rangeringen, basert på kriterier for næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetansenivå og kommuneøkonomi. Den viktigste driveren for den positive utviklingen nå er befolkningsvekst. Vi blir flere, og vi blir flere yngre. Det lover godt for kommunenes inntekter i årene som kommer.

Langt verre er det at våre kommuner ser ut for å ha en befolkning som blir sykere. Det er også betydelige forskjeller mellom Hole på den ene siden, og Ringerike og Jevnaker på den andre.

Hole har lavt sykefravær og uføregrad, men sliter med sysselsetting. I de to andre kommunene er sykefravær og uføregrad på et nivå som plasserer dem rundt 300.-plass blant landets kommuner.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Hole scorer høyt på næringsliv, men tallene må leses grundig. Her skyldes nemlig mye et høyt inntektsnivå. De øvrige faktorene i næringslivet er mer gjennomsnittlige.

I sum går det fortsatt i riktig retning for kommunene våre, men tallene bak rangeringen må leses grundig av politikerne i alle våre tre kommuner. Her er det flere viktige ting å ta tak i, både for å rette opp forhold som er langt dårligere enn vi kan være fortrolig med, og for å se på hvor innsatsfaktorene for en sunn vekst bør settes inn.

I årene som kommer vil vi trolig oppleve økt tilflytting. Blir vi en viktigere del av arbeidsmarkedet i Stor-Oslo, vil også kompetansenivå og foryngelse av befolkningen komme mer eller mindre automatisk. Områdene som bør få spesiell oppmerksomhet er knyttet til lokalt arbeidsmarked og lokalt næringsliv. Her er trenden uheldig. Næringslivsvariasjon, privat sysselsetting og kommunens kjøp av private tjenester har en svak utvikling.

I Ringerike tas det nå tydelige grep i kommunen, knyttet til både byutvikling og næringsutvikling. Her er det viktig at det settes tydelig mål for hvor mange nye arbeidsplasser dette skal føre til, på kort og mellomlang sikt.

I seg selv er det ikke noe mål å klatre i et uoffisielt kommune-NM, men det er verdt å merke seg at regioner vi ønsker å sammenligne oss med, som vi ønsker å bli minst like gode som, scorer vesentlig høyere.

«Alle» kommuner ønsker vekst. Skal vi lykkes, må vi ikke bare være gode, men best på de områdene vi velger å satse.

LES OGSÅ: Ap-topp slakter «kommune-NM» 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.