Gå til sidens hovedinnhold

– Julen er ingen konkurranse, og vi vinner ingen verdens ting på å sammenligne oss med andre

Artikkelen er over 2 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Hennes gave er finere enn min.» «De har finere juletre enn oss.» «Juleselskapet deres er mye mer spesielt enn vårt.»

Hvorfor skal vi alltid sammenligne oss med andre, om alt? Får vi det noe bedre av det?

Det er liten tvil om at det å sammenligne oss med andre kan gjøre oss bedre på områder det er konkurranse, i jobb, idrett, skole, og mye annet. Gjør vi det smart, kan vi lære hvor vi gjør ting riktig, og hvor vi kan lære av andre. Slik blir sammenligning til forbedring, utvikling og alt som trekker samfunnet opp og fram.

Samtidig: Konkurranse og sammenligning ikke er svaret på alt i livet. Det er ikke engang relevant.

Vi omtaler gjerne den oppvoksende generasjon som «Generasjon prestasjon». Ofte kommer uttrykket opp i situasjoner der jaget fører til stress, press og tunge tanker. De skal gjøre det godt på skolen, de skal trene og svare på kroppsidealene som fyller mediene, de skal ha hundrevis av venner som responderer med «likes» i sosiale medier, de skal jobbe og spare til utdanning og bolig, de skal ha de riktige klærne, den riktige mobiltelefonen ...#8230; Listen over målsettinger, forventninger og sammenligninger er nesten uendelig.

Hardt arbeid er sjelden feil, men det er ikke uvesentlig hva vi jobber med og for. Vi er alle unike, og da vil det være underlig om det som er riktig for én, er riktig for alle andre.

Julen er høysesong for forventninger og potensielle sammenligninger.

Julestemning, julepynt, juleselskap, julegaver, juleantrekkene, julematen, julekortene. Himmel og hav, vi har jo bygget opp til denne høytiden siden oktober, så nå må det leveres! Og det skal bli bedre enn i fjor. Kanskje skal det også være litt bedre enn hos naboen.

Nei, vet du hva: Julen er ingen konkurranse, og vi vinner ingen verdens ting på å sammenligne oss med andre.

Stopper vi noen gang opp og tenker hva som gjør oss godt? Tenker vi på hva som gjør dem rundt oss godt? Eller er vi fortsatt opptatt av å sammenligne oss med andre?

Vi feirer jul fordi dette er bursdagen til Jesus. Vi hyller ikke en konkurranse han vant eller det han gjorde for seg selv, men for det han gjorde for alle rundt seg. Han kom ikke for vinnerne, for alle de som var litt bedre enn de andre. Tvert imot. Han kom hit for alle oss som tidvis går på trynet.

I julen kan vi ta fri fra konkurranse, sammenligninger og forventninger. I julen kan vi bytte «gjøre» med «være». Og når vi tenker etter: Å være er ofte best sammen.

I Ringerike Panthers sin julehilsen, etter et spektakulært år med opptur og nye prøvelser, står det:

«Du trenger ikke sammenligne deg syk av hva andre ser ut å få til, hva andre gjør eller ikke gjør. Du trenger ikke å gjøre det alene. Vi er best sammen i dette distriktet.»

Det er en god julehilsen, og det er gode råd for året som ligger foran.

La oss la konkurranse, prestasjonsjag og sammenligninger hvile i jula. Hva er en god jul for deg, som menneske og medmenneske? Det trenger ikke sammenligninger med hva andre tenker, ønsker eller gjør. En slik god jul ønsker vi alle ringerikinger.

Kommentarer til denne saken