Vi må alle, hver dag, jobbe for å inkludere, for å unngå utenforskap

Artikkelen er over 3 år gammel

En organisasjon som ønsker å verne om nordiske verdier og kultur er for tiden aktive i Ringeriksregionen.

DEL

LederGjennom flygeblader og oppslag maner de til kamp mot innvandring, og budskapet om at de hvite må stå opp mot de fargede er tydelig.

Les også: Fikk propaganda i posten

Vi liker å tro at samfunnet er blitt mer åpent og inkluderende. Vi ønsker å tro at rasisme hører fortiden til, men det er langt ifra et avsluttet kapittel.

Internasjonalt ser vi skillene vokser, og at kampene kommer til overflaten. I både USA og flere europeiske land ser vi at hudfarge, etnisitet og religion deler befolkningene, med stadig høyere konfliktnivå. Spenninger og aggresjon fyrer opp under situasjonen, og volden tiltar og dødstallene stiger.

Vi har ikke kommet så langt i åpenheten og demokratiseringen av samfunnet som vi ønsker å tro.

Vi nærmer oss femårsmarkeringen for de grufulle terrorhandlingene 22. juli 2011. Hva har vi lært? Svaret skulle være mer åpenhet og mer demokrati. Har vi lyktes?

De spenningene vi nå ser bygge seg opp både nasjonalt og internasjonalt drives av propaganda. «Sannheter» om «oss og dem» forsøkes etablert. Mangelen på fakta erstattes og overskygges av lagfølelse og fellesskap. Den framvoksende ekstremismen aler fram ekstreme handlinger, vold og terror.

22. juli minnet oss om at det er utenforskap som er det vi må unngå. Vi må unngå at forskrudde verdensbilder får utvikle seg i en trykkoker ingen tør løfte lokket av.

Samfunnet skal bygges på ytringsfrihet. Det er viktig å mene, men meningene må i åpenhet også tåle motspørsmål og faktakorrigering.

Vi har ikke kommet så langt i åpenheten og demokratiseringen av samfunnet som vi ønsker å tro. Det er et kontinuerlig arbeid, og vi blir derfor aldri helt ferdige.

Vi må alle, hver dag, jobbe for å inkludere, for å unngå at utenforskap gir grobunn for trykkokere som kan eksplodere i vold og terrorisme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags