Gå til sidens hovedinnhold

Det holder ikke bare å bli ved sin lest

Artikkelen er over 4 år gammel

I Ringeriksregionen jobbes det med næringsutvikling på mange plan for tiden. Noe av arbeidet kan virke abstrakt og preget av konsulent- og moteord. Hva kan innovasjon bety i praksis?

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I en verden hvor internasjonalisering og digitalisering griper inn i stadig flere bransjer, er det endringstempo som blir avgjørende for suksess. Luftfarten er en bransje med en ekstrem konkurransesituasjon. Derfor er det er en av bransjene vi kan lære mye av.

Det blir stadig viktigere å se på hvordan virksomhetene våre kan løse flere av kundens behov. Det er et kontinuerlig arbeid, og det er dette innovasjonsbevegelsen i regionen nå kan være hjelp til.

Før handlet flybransjen om å transportere folk, og å gjøre reisen til en behagelig og hyggelig opplevelse. De var blant annet tidlig ute med smilekurs. Så begynte konkurrentene med det samme, og flyselskapene måtte jobbe på andre områder for å skille seg ut.

Så kom enklere måter å bestille på, enklere måter å betale på, og lojalitetsprogrammer for å skille seg ut. De starter til og med bankvirksomhet for å forenkle bank- og kredittkortløsninger. Konkurrentene følger hverandre tett, og forsprang blir raskt hentet inn.

Lav pris er viktig, men med dagens lave prisforskjeller er det selv der vanskelig å skille seg ut. Hva blir neste grep som skal skille og bidra til å bli førstevalg?

Forrige uke presenterte SAS en ny måte å tenke på. De vil ikke bare ta rollen som transportør. De vil hjelpe travle reisende i hverdagen. De vil løse et problem som flere har opplevd: Du har vært på reise og kjøleskapet hjemme er tomt. Flyselskapet vil nå tilby bestilling og hjemkjøring av dagligvarer, direkte fra appen du bestiller og organiserer reisene dine i. Slik tar de ansvar for større deler av verdikjeden rundt reising. Konkurrentene vil svare – garantert.

Det blir stadig viktigere å se på hvordan virksomhetene våre kan løse flere av kundens behov. Det er et kontinuerlig arbeid, og det er dette innovasjonsbevegelsen i regionen nå kan være hjelp til. Å bare bli ved sin lest holder neppe i dagens konkurranse.

Kommentarer til denne saken