Gå til sidens hovedinnhold

«That's how you write a ...»

Artikkelen er over 3 år gammel

Alexander Rybaks oppskrift på hvordan du skriver en gladsang nådde ikke helt til topps i Melodi Grand Prix. Den setter oss likevel på sporet av et annet viktig poeng: Hvordan du kommer deg ut av en krise.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Både den lokale lompebakeren Erland Olsen AS og tradisjonsrike Baker Narum har de siste årene opplevd at det å være liten og frittstående er utfordrende. Dagligvarekjedene satser på både volum og egeneide leverandører.

For Erland Olsen AS gjorde det at avvikling ble løsningen. Baker Narum sliter økonomisk, men satser frisk på både bakeriutsalg og netthandel. Slik håper de å finne nye bein å stå.

Det er tiden for å snakke om betydningen av å handle lokalt, slik at eksempelvis opp mot 40 arbeidsplasser hos Baker Narum kan videreføres. Det betyr noe hvor du og jeg handler kaffekopper og wienerbrød. Dette vet vi alle så godt, så vi flytter søkelyset til et annet område i tillegg.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Alle virksomheter kommer til slike punkter, som de to ovenfor nevnte har opplevd de siste årene: Suksessformelen virker ikke lenger, fordi markedet endrer seg. Det er akkurat da, eller snarere helst litt tidligere, det er behov for innovasjon. Vi må finne ut hvordan vår kjernevirksomhet eller spisskompetanse kan utvikles, gjerne ved å sette den sammen med noe annet.

Baker Narums netthandelsplaner, der egen spisskompetanse koples sammen med lokal teknologikompetanse kan være et slik grep. Da hopper Baker Narum over hele leddet med dagligvaren, og bringer rykende ferske varer hjem på døren til kundene sine. Dette er ikke bingo med hule konsulentuttrykk. Dette er innovasjon i praksis.

Alle snakker om hvor viktig innovasjon og innovasjonskompetanse er, og ikke minst hvor viktig det vil bli i framtiden. I Ringeriksregionen har det de siste årene vært en innovasjonsbevegelse i gang, en bevegelse som ikke bare snakker om det, men som gjør noe med det. Såpass vellykket har det vært at metodikken som er utviklet her blir kopiert av andre steder i landet.

Det ville være fantastisk, for både lokalt næringsliv og innovasjonsbevegelsen, om vi tok førerposisjon på dette området. Vi kan gjøre Ringeriksregionen til et kraftsenter for innovasjon i praksis. «That's how you innovate», kunne Rybak synge, og vi vise. Ja, kanskje en litt fjollete sangtanke, men det illustrerer poenget.

Vi heier på Baker Narum og alle andre som møter motgang med nytenkning, som krummer ryggen og jobber hardt sammen for å skape nye suksessoppskrifter. Det er hvordan du driver innovasjon.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.