Kronebidrag, men hva så...?

RYDDET KALENDEREN: Mottaksleder Tove Brorson ryddet kalenderen for å hjelpe studentene Karl Simenstad, Said Azari og Leonard Kahara med oppgaven, som hun mener gir viktig kunnskap.

RYDDET KALENDEREN: Mottaksleder Tove Brorson ryddet kalenderen for å hjelpe studentene Karl Simenstad, Said Azari og Leonard Kahara med oppgaven, som hun mener gir viktig kunnskap. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Et eventuelt underskudd i «regnskapet» bør vi kunne tåle å leve med, skriver Øyvind Lien om inntektene flyktningene gir kommunen.

DEL

KommentarMottaket av flyktninger i Ringerike gir positive ringvirkninger for kommunen. Økonomistudenter har kommet til at inntektene er på formidable 150 millioner kroner, og at det totalt dreier seg om 250 arbeidsplasser inkludert ansatte på Hvalsmoen og ulike underleverandører.

At også arbeidsledigheten går ned, er en annen positiv effekt som kanskje ikke så mange tenker på. Hvalsmoen transittmottak kjøper varer og tjenester i hele regionen, noe som ifølge studentenes bacherloroppgave har gitt omlag 100 arbeidsplasser.

I en tid med mye fokus på flyktninger og innvandring er det viktig å belyse disse positive effektene, selv om studentenes oversikt ikke viser et fullgodt regnskap.

De kritiske røstene er blitt mildere.

Et regnskap har som kjent også med seg utgiftene, men studentene fremholder at pengestrømmen inn er større enn den som går ut.

LES OGSÅ: En av studentene er flyktning selv

Mye viktigere enn overskudd av kroner og øre, er det likevel hva distriktets bidrag til flyktningene utgjør rent menneskelig. Mye tyder på at det har skjedd en endring.

Mottaksleder Tove Brorson kan fortelle om «snillere tilbakemeldinger», selv om det fortsatt er utfordringer. De kritiske røstene er blitt mildere, og forholdet mellom flyktninger og lokalbefolkning er i ferd med å normaliseres. 

I en tid med stor nød ute i verden, og påfølgende masseforflytting av personlig tragedie og splittede familier, må vi ta inn over oss at det vi kan bidra med fra Norge og ringeriksregionen er av stor betydning.

Det er selvfølgelig positivt, både for flyktningene og ethvert lokalsamfunn at bidraget er netto positivt, men det må aldri bli avgjørende for vår holdning til å hjelpe. 

Et eventuelt underskudd i «regnskapet» bør vi kunne tåle å leve med.

LES OGSÅ: Fremmede flyktninger bosettes sammen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags