Våren gjør for alvor sitt inntog, og snøen smelter i ekspressfart. Det er herlig, men det viser også med avslørende brutalitet hvor sløve vi er. Søppelet tyter fram fra snøhaugene. Jo da, noe av det som kommer fram har havnet der uten at vi har vært klar over det. Det har blåst av hengere, lastebiler og annen transport. Noe er også brakt dit av vinden, fra overfylte søppelkasser. Det å plukke søppel er derfor en nødvendig oppgave, selv om vi er aldri så bevisste i hverdagen.

Langt verre er det med disse idiotene som bevisst kaster søppel i veikanten. Noen av dem er hundeeiere.

LES OGSÅ: Heliumballonger blir FORBUDT på 17. mai

Ja, vi sier idioter. Definisjonen av ordet er nemlig en som ikke er interessert eller ikke har kunnskap, tradisjonelt knyttet opp mot politikk og yrke. Vi mistenker at det først og fremst er kunnskapsløshet som karakteriserer hundeeierne som kaster sine fulle hundeposer i veikanten. Mens hundebæsj relativt raskt kan komposteres og bli jord, blir ikke posen det.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

 

Det finnes plastposer som er biologisk nedbrytbare. Disse er laget av eksempelvis mais-, korn- eller potetstivelse. Disse kan brytes ned i løpet av noen uker eller måneder, men er avhengig av en viss temperatur og luftfuktighet.

Som del av en komposteringsprosess kan den gå tilbake i naturen, men forholdene for det er ikke til stede i veikanten.

Ordinære plastposer brytes veldig sakte ned, og vi snakker om mange titalls år før den er «borte».

LES OGSÅ: Siri skal seile gjennom et hav av søppel

Det eneste en plastpose rundt hundebæsjen kan bidra til er at du unngår å skli i den direkte, og få den under skoene. Det siste er for øvrig irriterende nok når det skjer.

Kjære hundeeiere: Ikke vær idioter. Plukk opp hundebæsjen, og sørg for å kaste den i søpla, ikke langs turveier og i naturen. Da kan naturopplevelsen bli god for alle, og naturen belastes ikke med enda mer plast og søppel.

Problemet med plast i naturen har vokst seg stort. Vi ser nå tydelig at mikroplasten i kretsløpet er i ferd med å bite oss i halen. Å få kontroll på hundebæsj er en dråpe i havet, men i alle fall en start på noe vi kan gjøre i dag.