Privatisering må bremses

Artikkelen er over 1 år gammel

I midten av september ble det klart at nok en privat renovasjonsaktør går konkurs. Dette føyer seg inn i rekken av svært uheldige effekter av privatisering av sentrale samfunnsfunksjoner.

DEL

LederVårt regionale interkommunale avfallsselskap HRA skal ha ros for hvordan de har håndtert situasjonen.

Etter at varsellampene lyste opp rundt RenoNorden sin økonomi i sommer, har HRA lagt kriseplaner. Dermed har innbyggerne i svært liten grad merket at selskapet, som sikrer innsamling og transport av vårt husholdningsavfall, er konkurs.

Det signaliseres også at vi i vår region neppe vil få en ekstraregning over renovasjonsgebyret, slik tilfellet er andre steder.

SISTE: HRA skal hente søpla selv - overtar alle ansatte fra RenoNorden

Privatisering og konkurranseutsetting har mye godt ved seg. Det sikrer kostnadseffektive løsninger. Samtidig har det absolutt også sine mer problematiske sider.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Gjennomgang av RenoNorden sin virksomhet viser hvordan eiere har kunnet ta ut store verdier av selskapet, til tross for at inntjeningen ikke har stått i stil. Den usunne praksisen har svekket selskapet, og det er vanlige folk over hele Norden som må betale regningen.

Vi ser parallelt at både norske og svenske myndigheter sliter med å opprettholde sikkerhet når de setter samfunnskritiske funksjoner ut på anbud. Om det er manglende kunnskap, evne eller sikkerhetsforståelse som er årsaken skal være usagt, men realiteten er at løsningene verken blir sikre eller gode.

Inntil offentlige myndigheter blir bedre bestillere, må privatiseringen av samfunnskritiske funksjoner bremses.

Vi må begynne lokalt. Kommunene som eier HRA bør nå gjøre en grundig vurdering av om forutsetningene for å sette renovasjon ut på nytt anbud nå er på plass. Vi tåler svært dårlig nye eksempler på private aktører som melker og profitterer økonomisk på innbyggernes bekostning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags