Gå til sidens hovedinnhold

Kirkene våre forfaller

Artikkelen er over 5 år gammel

Det letteste å spare på er vedlikehold. Det er bare å utsette det. Men, den som tror at det i det lange løp er faktisk å spare, har neppe eid fast eiendom.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det letteste å spare på er vedlikehold. Det er bare å utsette det. Men, den som tror at det i det lange løp er faktisk å spare, har neppe eid fast eiendom.

I Hole har et betydelig etterslep i vedlikeholdet av kirker akkumulert. Nå presenteres det fra kirken et akuttbehov for 1,9 millioner kroner. I forslaget til budsjett for Hole kommune foreslås det 400.000 kroner, hvor halvparten er underskuddsdekning.

Les også: Lover mer til Hole-kirken

Den norske kirke er nå ikke lenger en statskirke. Den står på egne bein når det gjelder innhold, men kravet til kommunene er det samme som før. De er lovfestet forpliktet til å legge til rette for kirkelig aktivitet, gjennom tilskudd til drift og vedlikehold.

Det blåser rundt Kirken. Vi hører til stadighet om utmeldinger i titusentall, nå seinest i forbindelse med at utmeldingsprosedyren ble forenklet og digitalisert. Til tross for det er omkring 3,8 millioner nordmenn fortsatt medlem. Det er altså ikke en organisasjon som vakler.

Kommuneøkonomien er derimot krevende i alle kommuner. Den sedvanlige øvelsen med ostehøvelkutt, er neppe løsningen på lang sikt, særlig ikke fordi forfallet har tiltatt over tid. For Hole, som for alle andre kommuner, er det lite som tyder på at økonomien vil bli vesentlig forbedret. Og i tilfelle den gjør det, er det mange sektorer som trenger mer penger.

Politikerne må ikke stikke i hodet i sanden. Kanskje må de, sammen med Kirken, også se på mer vanskelige valg, som antall kirker, og mulige samarbeid. Kirker som forfaller er en dårlig løsning for alle.

Det er positivt at Hole-politikerne nå har tatt kirkene i selvsyn gjennom befaring. Hole er i en svært krevende økonomisk situasjon på kort sikt, men de er også avhengig av å tenke langsiktig. Vedlikeholdsetterslep forsvinner ikke av seg selv.

Les også leserinnlegget:  Eva Bekkelund-Eriksen: Forfallet i Hole er forfengelighetens pris

Kommentarer til denne saken