Heges kreative kamp mot tabuer

I verket "Do you feel alive?", tar den ene hånden pulsen på den andre, som for å fortsatt kjenne etter at det er liv.

I verket "Do you feel alive?", tar den ene hånden pulsen på den andre, som for å fortsatt kjenne etter at det er liv. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Krykker og bein i gips er greit å forholde seg til. Lidelser som ikke er fysiske, har fram til nå vært en helt annen sak. Heldigvis blir vi klokere.

DEL

LederMandag var det Verdensdagen for psykisk helse. Det er først nå i nyere tid at psykisk helse har fått samme oppmerksomhet som fysisk helse. Verdensdagen ble første gang markert i 1992, men det var først i 2003 at den ble satt skikkelig i system i Norge.

Hvorfor er ikke psykisk helse like akseptert som fysisk helse? Er det fordi vi ikke kan se den?

Hvorfor har det vært tabubelagt å snakke om psykisk lidelse, men ikke om fysisk? Alle har vi både fysisk og psykisk helse, og begge deler må pleies og jobbes med. Hvorfor skal det behandles ulikt? Kanskje har vi hatt en formening om at psykisk helse handler om styrke og svakhet?

Hvorfor skulle det være mer akseptert å «mislykkes» med fysisk helse? All helse handler om både arv og ytre hendelser. God helse handler mer om flaks enn om å lykkes.

Heldigvis hører vi nå stadig oftere «sterke» mennesker som forteller om sin sykdom, både den fysiske og psykiske. Det er med på å fjerne mytene som ikke har rot i virkeligheten. Vi trenger det, for å minne om virkeligheten, og knuse tabuene.

Hege Therese Lien Skundberg fra Hønefoss er med på å skape bevissthet om psykisk helse. Hun gjør det via kunst, kunst som nå i tillegg er antatt ved Derek Hess Gallery i USA. Med kreativitet, glimt i øyet, og godt rom for egne refleksjoner, er kunsten hennes akkurat slike bidrag vi trenger.

Vi lever i en tid hvor vi gjennom forskning og åpenhet lærer stadig mer om hvordan vi mennesker er skrudd sammen og fungerer. Noe av det viktigste er at lidelser kan leges, og mest effektivt når vi er åpne om plagene, og søker hjelp.

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags