Gå til sidens hovedinnhold

Bjørn Harald Blaker: «I morgon ... trur eg»

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det er vanskelig å spå, spesielt om framtiden. Det gjelder særlig når politikerne setter sine egne tidsfrister, skriver redaktør Bjørn Harald Blaker.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ringeriksbanen har prioritet, men ikke førsteprioritet. Derfor blir den realisert «så fort som mulig». Det blir stadig tydeligere, og 2022 nevnes like ofte som 2021, nå rett etter at valget er over.

Regjeringen har bygd seg buffer rent tidsmessig. Det fikk de med seg stortingsflertallet på under behandlingen av Nasjonal Transportplan (NTP). Det beklagelige her, om reduksjon av usikkerhet er målet, er at det ble stående oppstart i 2021/2022.

Ringeriksbanen har prioritet, men ikke førsteprioritet. Derfor blir den realisert «så fort som mulig».

 

Hvis det bare handler om noen måneder til eller fra, er det ikke avgjørende i historisk sammenheng. Spørsmålet er hva som skjer i det viktige året 2021. Da skal det velges nytt storting, og da skal også NTP rulleres. Mye kan forandre seg i landets økonomi på noen år.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

 

Det kan også skje mye på andre områder som påvirker beslutninger som skal fattes på det tidspunktet. Derfor har det, for alle som vil ha forutsigbarhet, vært så viktig å fjerne «/2022».

Det er mulig samferdselsministeren begynner å bli lei spørsmålet, men han fikk det igjen på mandag: Når skal banen igangsettes? Som før er svaret «så fort som mulig», men det er verdt å merke seg at han nå er tydeligere på at ting kan skje.

Slike ting kan være det som var hovedårsaken til forrige utsettelse, nemlig pengemangel. Samtidig ser vi at Regjeringen foreslår å bruke en halv milliard kroner til planarbeidet i 2018. Det er et signal om at banen er prioritert per nå.

Med det ministeren sier må vi likevel fortsatt leve med usikkerheten knyttet til om banen beholder plassen på prioriteringslista når det økonomiske handlingsrommet reduseres, og prioriteringene må skrus til. Da vil det handle om vilje – politisk vilje.

Det er vanskelig å spå, spesielt om framtiden. Det gjelder særlig når politikerne setter sine egne tidsfrister. Den nystiftede organisasjonen Banevokterne har fått en ny bekreftelse på at forutsetningene for realisering av Ringeriksbanen er gode, samtidig som at deres antakelse om at det fortsatt er behov for å minne om hvorfor banebygging er riktig og viktig.

Les også

Rådmann varsler krysskamp i Hole

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.