Gå til sidens hovedinnhold

En løsning til beste for Åsa

Artikkelen er over 5 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

De valgte en kreativ løsning for Åsa, politikerne i kommunestyret i Ringerike, da de behandlet salget av Vegård skole torsdag kveld.

De gode kreftene i Åsa vil sikre at den gamle skolen i Åsa forblir et nav og en møteplass i lokalsamfunnet i framtiden. Problemet er at disse gode kreftene har samlet seg i to ulike grupperinger. Åsa vel ble forespurt om hvilken av grupperingene som burde få kjøpe skolen av Ringerike kommune, men de ville ikke ta parti. Velge ville heller ikke Rådmannen. Dermed ble innstillingen å legge skolen ut på det åpne markedet, og la markedskreftene bestemme.

Strategien var rettferdig, men også risikabel, for enden på budrunden kunne bli at en ekstern budgiver fikk tilslaget. Kommunekassa kunne kanskje tjene på det, men Åsa ville ha tapt, om bruken ble noe helt annet enn de ønsket. På lederplass har vi derfor gitt råd til de gode kreftene i Åsa om å sette seg ned sammen og finne en felles løsning. Den muligheten får de nå av politikerne. De vil nemlig selge til Åsa vel, som ikke har vært interessent så langt. Velet må i tilfelle betale markedspris.

Ingen vet om det er andre interessenter til den gamle skolen. Ingen vet hva disse i tilfelle vil ønske å bruke skolebygget til. Ingen vet hva en åpen budrunde vil kunne gjøre med prisen. Det eneste som er sikkert er at markedsmaktene da blir viktigere enn hensynet til lokalmiljøet.

Stein Roar Eriksen (Ap) skal ha ros for ideen til denne utradisjonelle, men kreative løsningen. Folket i Åsa får nå mulighet til å tenke på nytt. Den muligheten må de gripe ansvarsfullt. Når ønsker og ambisjoner for de to lokale prospektene er så sammenfallende som de er presentert, bør det være mulig å finne en løsning til beste for Åsa. For nettopp det er målet og det viktigste for både politikere, kommune og innbyggere i Åsa.

LES SAKEN: Vil selge til velforeninga

Kommentarer til denne saken