Gå til sidens hovedinnhold

Nå også likhet i kirken - nesten

Artikkelen er over 4 år gammel

Homofile par skal nå få gifte seg i kirken, og muligheten vil være der i alle regionens kirker, forteller prost Kristin Moen Saxegaard.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har vært en lang vei til denne beslutningen, og temperaturen har vært høy. Mange meldte seg ut av Den norske kirke i protest, da kirken holdt på tidligere praksis. Til tross for at ekteskapsloven i 2008 likestilte ekteskap for likekjønnede. Kirken ville velsigne homofile, men ikke vie dem.

Les også: Flertallet av lokale prester sier ja: Det blir homofil vigsel i alle kirkene

Kirkevalget i fjor høst ble sterkt preget av saken, hvor nettopp kirkelig vigsel ble en kampsak for bevegelsen Åpen folkekirke. Under forrige ukes kirkemøte ble saken tatt opp på nytt, og der var det reformforkjemperne som vant fram.

Også nå er det temperatur. Prester har varslet oppsigelse i protest, selv om det er mulig å reservere seg mot å forestå homofil vigsel. Reservasjonsmulighetene er ikke helt ulike de leger har for å ikke gjennomføre en del medisinske inngrep av overbevisningshensyn.

Beslutningen i Den norske kirke er historisk. Likevel er det ikke alle som er fornøyde.

Beslutningen i Den norske kirke er historisk. Likevel er det ikke alle som er fornøyde.

Homofile er glade for at kirken åpner for å vie dem, men reagerer på at liturgien ikke vil være den samme som for heterofile. Dermed ligger det en følelse av annerledeshet der fortsatt, med et snikende spørsmål om det faktisk er likeverd i kirken, uavhengig av legning. Er det «oss» og «dem»?

Beslutningen i Kirkemøtet bærer preg av kompromiss. Kirken har ikke fullstendig fjernet grunnlaget for å stille spørsmål knyttet til likeverd. Dermed er nok denne saken ikke landet endelig.

Når det i tillegg åpnes for at prester kan reservere seg mot å vie homofile, vil kirken fortsatt møte likestillingsmotstand i det norske samfunnet.

Likevel har kirken tatt et historisk og langt skritt i retning av en kirke som er mer på bølgelengde med dagens norske samfunn.

Kommentarer til denne saken