Gå til sidens hovedinnhold

– Må ikke gå i samme felle som da det skulle satses på biodrivstoff, og regjeringens vingling førte til at investorene med grønn og risikokapital nærmest rømte Norge | Bjørn Harald Blaker

Artikkelen er over 2 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En kuvending og noen pennestrøk på bakrommet gjør at rammevilkårene for datasenterindustrien endres radikalt. Lokalt kan det, i verste fall, på kort sikt bety at nyetablerte lokale arbeidsplasser blir borte. Og du og jeg kan få økte strømregninger.

Budsjettenigheten mellom regjeringen og KrF fjerner avgiftslettelsen for datasentre som driver med kryptovaluta. Det er det delte meninger om. Mange mener det er på høy tid at en omdiskutert bransje mister subsidier. Forkjemperne rister på hodet over det nye skillet mellom datasentre, avhengig av hva datakraften brukes til.

LES OGSÅ:

Utvinnerne av bitcoin er, allerede før avgiftsendringen og høyere strømpriser, i trøbbel. Kursen på bitcoin er nå så lav at det gjør det vanskelig å få økonomi i utvinningen.

På ett år er verdien redusert med nesten 80 prosent. Bare i november har verdien falt med 30 prosent, fra snaut 6.400 til 4.300 dollar. Det dramatiske fallet fra toppnoteringen på over 19.000 dollar har ikke norske myndigheter noe med, og er noe bransjen måtte håndtere uansett.

Det norske myndigheter både kan og bør gjøre, for å sikre forutsigbare rammevilkår og trygghet for risikovillig kapital, er å føre en stabil og forutsigbar nærings- og avgiftspolitikk. Regjeringen ønsker datasenterindustri, og da må rammevilkårene nå bekreftes som langsiktige. De må ikke gå i samme felle som da det skulle satses på biodrivstoff, og regjeringens vingling førte til at investorene med grønn og risikokapital nærmest rømte Norge.

Lokalt har vi svært gode forutsetninger for å etablere ny grønn og kraftkrevende industri. Vi har tilgang på både grønn strøm, vann til kjøling, gode internettforbindelser, egnede industriarealer og et kompetent arbeidsmarked. Nå er det særlig viktig at de økonomiske rammebetingelsene politikerne velger ikke skremmer investorene.

De må forsikres om at regjeringen ikke har tenkt å endre avgiftsnivået vesentlig, verken på kort eller lang sikt. Lokale arbeidsplasser er også avhengig av dette.

Det er lite som tyder på at datasenter med produksjon av kryptovaluta, etter kuvendingen, vil blomstre i Norge i nær framtid.

Hvis politikerne nå forsikrer en stø kurs, med fortsatt avgiftslettelse for kraftkrevende industri, ligger det likevel fortsatt enorme muligheter i vår region knyttet til datasentre, men da i en annen form, og med produksjon av andre produkter og tjenester.

Det avgjørende nå er at investorene beroliges, og får forsikringer om at de kan regne med stabile rammevilkår i lang tid framover. Politikerne må da avslutte vingling i avgiftspolitikken, og unngå raske endringer uten forvarsel.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Kommentarer til denne saken