Gå til sidens hovedinnhold

DAB eller FM? Hold øynene på veien

Artikkelen er over 4 år gammel

Onsdag 26. april er det ubønnhørlig slutt også hos oss. Da blir alle FM-kanaler stille i Buskerud, med unntak av lokalradioer. Er det et skritt i riktig retning?

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har vært kraftig debattert, men nå er beslutningen tatt, og stengningen av radio på FM-båndet er godt i gang. Onsdag er det vår tur her i Ringeriksregionen. Fra denne dagen blir det bare lokalradio igjen på FM. Alle andre kanaler blir da bare å finne på radio via DAB.

DAB står for Digital Audio Broadcasting, altså digital kringkasting av lyd.

LES OGSÅ:

Uansett om vi velger DAB eller internettradio via mobilen i bil: Velg en løsning som gjør at øynene kan holdes på veien.

Fordelene er mange. Lydkvaliteten er vesentlig bedre, og skurringen blir borte. Radiotilbudet blir også vesentlig bedre. I øyeblikket kan du velge mellom 35 radiokanaler, og nye nisjekanaler gjør at det er noe for enhver smak.

Verre er det at millioner av radioapparater blir så godt som ubrukelige i Norge, uten at du kjøper til ekstra utstyr. Hvor mange radioapparater vi har, oppdager vi kanskje ikke før radioene blir stille.

Mange mener DAB allerede er utdatert. Hvorfor ikke hoppe rett fra FM til internettradio og strømmetjenestene som allerede finnes der? Det ville sikkert teleleverandørene, som leverer datatrafikk, vært interessert i. DAB er, som FM, gratis å bruke.

Nå er valget tatt, og den nye radiostandarden er DAB. Erfaring fra fylker som har stengt FM-sendingene før oss, viser at mange utsetter å skaffe seg alternativer. Det har gitt lange køer utenfor butikkene som selger radio til bil, i dagene etter stenging. Kanskje må vi oppleve at reisekameraten vår, i form av radioen, blir stille før vi gjør noe? Det skjer på onsdag.

Uansett om vi velger DAB eller internettradio via mobilen i bil: Velg en løsning som gjør at øynene kan holdes på veien. Fikling med flere knapper og skjermer i bilen flytter fokus vekk fra trafikken. Når du trenger å bråbremse hjelper det lite at lyden på radioen er bra.

Kommentarer til denne saken