Tenk alt vi ikke kan forestille oss!

Artikkelen er over 3 år gammel

Hvordan vil regionen vår, og samferdselen, se ut om 25 år, når vi kanskje er dobbelt så mange innbyggere? Har vi plass til veiene og parkeringsplassene?

DEL

LederVi tar automatisk med historien når vi snakker om framtiden. Det gjør at vi ofte bommer på våre framtidsscenarioer. To bilder tatt med 13 års mellomrom for mer enn 100 år siden eksempel på hvor annerledes ting kan bli før vi aner det.

De to bildene er tatt på Firth Avenue i New York. Det første bildet er fra 1900. Det vrimler av hester med kjerre, og midt i mengden er en bil. 13 år seinere er forholdet snudd på hodet. Det vrimler av biler, og blant dem er det en eneste hest med kjerre.

Å planlegge for en ukjent framtid er krevende. Derfor er det så viktig å være nysgjerrig på hvilke løsninger som ligger i den galopperende teknologiske utviklingen. Førerløse busser er bare en del av det.

I dag går utviklingen mye raskere, og før helgen fraktet den første førerløse bussen passasjerer i Hønefoss.

SE VIDEO: Bli med på tur med førerløs buss

Den historiske begivenheten skjer bare uker etter at kometen i bilindustrien, Tesla, annonserte at de jobber med ordinære biler som kan kjøres både med og uten fører. Ikke nok med at bilene kan være førerløse, men disse elbilene vil kunne inngå i et stort bilflåtesystem, som gjør at bilene kan leies ut til andre med transportbehov når eieren selv ikke bruker bilen. Delingsøkonomien og autonome elbiler smelter sammen, og det vil revolusjonere hvordan vi forholder oss til transport.

Det vil trolig ikke bli behov for dobbelt så mange kjøretøy, selv om vi blir dobbelt så mange ringerikinger. Det er bra. Det betyr at infrastrukturbehov og miljøbelastning ikke blir i nærheten av hva vi kunne forvente om vi la historien og dagens løsninger til grunn.

Å planlegge for en ukjent framtid er krevende. Derfor er det så viktig å være nysgjerrig på hvilke løsninger som ligger i den galopperende teknologiske utviklingen. Førerløse busser er bare en del av det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags