Gå til sidens hovedinnhold

Når gårdeierne finner sammen

Artikkelen er over 5 år gammel

En gårdeierforening kan være på plass i løpet av vinteren.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er en særdeles god nyhet at gårdeierene er i ferd med å samle seg i Hønefoss, slik leder i Ringerike Næringsforening (RNF), Jan Erik Gjerdbakken, fortalte lørdagens avis.

Les også:

I takt med digitaliseringen av samfunnet, vokser netthandelen. De framvoksende konkurrentene er derfor ikke lenger bare nabobutikkene eller handelssenteret på andre siden av kommunegrensen.

Nei, konkurrentene er nettbutikker som ikke engang behøver å ligge i Norge. Netthandel vokser, men lokal handel er fortsatt desidert størst lokalt. Det som skjer der er klyngedannelser, både i kjøpesentre og i de stadig voksende klyngene av arealkrevende handel.

Fram til nå har utviklingen av næringslivet i sentrum av våre handelssentre vært preget av lite koordinering. Isolert er det naturlig, da lokalene ikke har felles eier. Enhver må sørge for å få leid ut sine lokaler for å få hjulene til å gå rundt.

Inntil nå har situasjonen ført til en mer eller mindre tilfeldig utvikling. Fra det tidspunktet gårdeiere, som tidligere ofte har kjempet om de samme leietakerne, bestemmer seg for å ta regien i sin klynge av bygårder, kan de raskt endre sentrums samlede kraft.

I stedet for å kjempe om de mest attraktive leietakerne, kan de styre miksen, til beste for helheten.

Underforstått i saken er at miksen av butikker og tilbud i sentrum ikke er ideelt stokket. Å ta grep om situasjonen vil kreve rokeringer og endringer. Det må dagens leietakere møte konstruktivt, for målet er jo å skape en helhet som i sum bedrer hele sentrumsklyngen. Det vil tjene både utleiere og leietakere.

Det vil i tillegg gjøre gårdeiere til en sterkere og viktigere stemme i utviklingen av by eller tettsted. Det er viktig i en region som skal vokse raskt og riktig.

Derfor hyller vi initiativet i Hønefoss sentrum, og ønsker lykke til.

Kommentarer til denne saken