Lag en grønn, gul og rød liste

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå er vi i et historisk viktig skille for byen, og valgene som tas nå, med tanke på bevaring og utvikling, er særdeles viktige, skriver redaktør Bjørn Harald Blaker.

DEL

Leder

Gjennom sommerukene har flere kastet seg på debatten om byutvikling i Hønefoss. Det er bra.

Utvikling betyr at noe endres. Endring er ikke enkelt. Flere ubehagelige spørsmål kommer opp, som: Hva var egentlig feil med slik vi har hatt det? Hva skjer med byens sjel, med byens identitet, hvis historiske bygg rives og erstattes med det som er moderne i dag?

Vi tenker nok forskjellig om mange ting, men det er få som vil tviholde på alt slik det er. Det er bra. Spørsmålet er: Hva skal vi ta vare på? Hvor ligger det historisk viktige, det unike, og vår identitet?

Sommerens debatt preges av mange har forskjellige hjertesaker, og at utvikling gjerne må skje andre steder, bare ikke slik at det endrer akkurat det vi er opptatt av.

Nå er vi i et historisk viktig skille for byen, og valgene som tas nå, med tanke på bevaring og utvikling, er særdeles viktige.

Det krever belysning fra mange vinkler, og brede og grundige debatter.

Det Hønefoss trenger er en tredelt liste: En rød liste, med eiendommer som må vernes, en grønn liste over eiendommer som kan utvikles, og til sist en gul liste.

Håpet er at vi kan greie dette på en ryddig måte, ikke slik at det ene skyttergravsslaget avløser det andre, i en årelang prosess.

Det Hønefoss trenger er en tredelt liste: En rød liste, med eiendommer som må vernes, en grønn liste over eiendommer som kan utvikles, og til sist en gul liste.

LES OGSÅ: Sjekk lista: Her vil noen bygge

Den gule listen inneholder eiendommer som ønskes vernet i en eller annen form, men hvor framgangsmåten kan drøftes og behandles individuelt i kommunale organer.

Vi kan ha forskjellige syn på hvor raskt Hønefoss bør vokse, men vi er forhåpentligvis enige om at all vekst og endring, uansett, må skje i tråd med en gjennomtenkt og overordnet plan.

For å realisere en effektiv og klok utvikling, trenger byen vår et slik system, som bidrar til planmessighet og forutsigbarhet.

LES OGSÅ: Den nye bydelen Krakstadmarka kan få 800 boliger

Tidligere saker om byutvikling finner du her.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags