Ketchupeffekt av det gode

Morten Pettersen og Robin Junge har gjennomført salg av eiendommen i bakgrunnen. Der skal det bygges en ny bydel.

Morten Pettersen og Robin Junge har gjennomført salg av eiendommen i bakgrunnen. Der skal det bygges en ny bydel. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Rask utvikling har sine fordeler. En av dem er at utviklingen ønskes mange steder samtidig.

DEL

LederNår du banker og rister på en glassflaske med ketchup, kommer det først ingenting, så ingenting, før alt du trenger, og mer til, kommer på en gang. Vi kjenner det som ketchupeffekten. Byutviklingen i Hønefoss har enkelte likhetstrekk med dette.

Det måtte en beslutning om vei og jernbane til for at proppen i utviklingen i Hønefoss skulle bli borte. Nå tar handlekraftige eiendomsutviklere et solid tak.

Hvorfor er det en fordel at det kommer mange initiativ på samme tid? Svaret på det ligger blant annet i Soknedalsveien.

Det har vært hyppige endringer i eierkonstellasjonene for områdene rundt dagens togstasjon. Inntil nylig sto to hovedaktører igjen. Visjonene for området har vært forskjellige, men begge har sett det enorme potensialet i området når Ringeriksbanen står ferdig.

De to aktørene, Tronrud Holding og RSK Invest fant til slutt ut at prosjektet ville bli best med én eier og helhetlig utbygging. Nå er det Tronrud Holding som skal utvikle hele området som ett prosjekt.

Løsningen har likhetstrekk med det Tronrud Eiendom har gjort med området ved fossen, med sammenhengende eierskap fra Øya til Tippen. Mini-bydelen kan utvikles som et hele, og det gir positive effekter for både praktiske løsninger, estetikk og drift.

At utbyggere nå bygger ut mini-bydeler gir de beste forutsetningene for mer helhetlig byutvikling. Det gir jo mulighet for å tenke sammenhenger på helt andre måter enn om mange eiere med forskjellige prosjekter skulle realisere stykkevis og delt.

Ketchupeffekten vil gi utfordringer også, men for helhetlig byutvikling er det bare av det gode.

LES OGSÅ: Tronrud Holding kjøper to eiendommer av Robin Junges eiendomsselskap RSK invest

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags