Ja, åpne et åpent by-laboratorium

Hønefoss sett fra Arnegårdsbakken mot sentrum mars 2017. Ringerike rådhus, Dalsbråten i forgrunnen.

Hønefoss sett fra Arnegårdsbakken mot sentrum mars 2017. Ringerike rådhus, Dalsbråten i forgrunnen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Når innspillene til byplan kommer fragmentert, og samordningen foregår bak lukkede dører, er det en stor risiko for at debatten der regionens innbyggere deltar blir svekket, og løsningene blir dårligere.

DEL

LederI et leserinnlegg kommer pensjonert byplanlegger Jan Solgård med et forslag som bør vekke nysgjerrighet. Han foreslår å etablere et bylaboratorium. Ideen er hentet fra Fredrikstad og Moss, der de allerede har hver sin bylab.

Det er vanskelig å henge med i byplanarbeidet lokalt. Ringerike kommune skal ha ros for folkemøtene i forbindelse med arkitektkonkurransen og parallelloppdraget. Utfordringen er å få et riktig øyeblikksbilde i ettertid.

Hva er gjort med resultatet av parallelloppdraget? Hva er status i arbeidet med Ringeriksbanen og stasjonsplassering? Hva er status i arbeidet med veier og bypakke? Hvilke utbyggingsprosjekter ligger i løypa, i form av nye bygg?

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Byutvikling handler ikke bare om å svare på Ringeriksbanen og utbyggeres initiativ. Det handler om å skape en god by for folk. Da må også folk være med i arbeidet. Et bylaboratorium som er åpent og oppdatert, setter folk i stand til å kunne bidra konstruktivt og aktivt.

Det er nok en del i byråkratiets normale gjøremåter som må endres og tilpasses for at dette skal bli mulig, men de har altså fått det til andre steder. Da er det mulig her også.

Her har kommunen fått et svært konstruktivt forslag som de bør gripe mulighetene i.

Det gir mulighet for en mer åpen og mer engasjert prosess, med bedre resultater. Det snart fullstendig etablerte felles plankontoret bør være stedet der dette kan realiseres, med vidåpne dører, oppdatert status og fakta, og foreløpige utkast til løsninger og planer. Det vil løfte og demokratisere byplanarbeidet.

LES OGSÅ: Jan Solgård: Menneskene er det aller viktigste for byen 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags