Gå til sidens hovedinnhold

En god plan kan raskt bli dårlig om du hele tiden gjør ting litt annerledes enn planen sier

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserne er opprørt over at kommunen har satt foten ned for etableringen av en kafé på Eikli. Rir kommunen utdaterte planer for utvikling som bremser både bysentrum og sentrumsnære handelsområder?

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På Eikli, der Jan Torgersbråten ønsker å bygge kafé, er det en reguleringsplan som ikke tillater serveringssteder. Han var derfor avhengig av å få dispensasjon, men politikere og administrasjon er enige om å ikke gi det. Torgersbråten mener det er forskjellsbehandling, og viser til at det før har vært servering i det gamle Aka-bygget på Eikli.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Diskusjonen om forskjellsbehandling hadde nok skutt fart om kafeen på Eikli fikk dispensasjon nå. Hvorfor skal ikke da eksempelvis Hvervenmoen få tilsvarende dispensasjon? Også der ønsker handlende mulighet for å sitte ned med en kaffekopp. Nå må de krysse E16 for å få servert kaffe og noe å bite i.

Politikerne tar opp i behandlingen at etableringen av servering på storhandelsområdene vil kunne være negativt for utviklingen av sentrumsaktiviteten. Utfordringen akkurat nå er at markedskreftene trekker i en annen retning enn både sentrumsvirksomhetene og politikerne ønsker. Det er en krevende situasjon, men dette må løses med tydelig føringer og gode insentiver framfor ad hoc behandling av enkeltsaker.

Igjen ser vi at en gammel byplan skaper problemer. Vi trenger sårt en oppdatert og helhetlig byplan. Den kan rett og slett ikke komme raskt nok.

Det er et ordtak som heter: Tar du den, så tar du den. I praksis betyr det at grenser er flytende. Flytter du én gjerdestolpe, må du snart flytte en til, og en til, og snart går ikke grensen der du hadde tenkt og planlagt.

En god plan kan raskt bli dårlig om du hele tiden gjør ting litt annerledes enn planen sier.

Som forbrukere, som gjester i bysentrum eller storhandelsområdene, ser vi verden fra vårt perspektiv. Administrasjon og politikere må se det hele fra et fugleperspektiv. I denne saken ser vi at disse beskriver virkeligheten på forskjellige måter.

Kommunen skal ha ros for at de holder seg til en plan. Samtidig må de minnes på at planen de følger er utdatert.

Kanskje er tiden moden for at storhandelsstedene får etablere serveringssteder, men det bør i tilfelle være nøye gjennomtenkt, og reglene må være de samme for alle. Det må også kombineres med en oppdatert plan for hvordan liv-i-sentrum-ambisjonene skal realiseres samtidig.

Les også

Folket har talt: – En kafé på Eikli vil ikke påvirke sentrum

Kommentarer til denne saken