En by uten do er ikke trivelig

Ole Jan Kristiansen fortalte oppgitt i 2014 at folk bruker portrommet som do.

Ole Jan Kristiansen fortalte oppgitt i 2014 at folk bruker portrommet som do. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er all grunn til å forstå at butikker, kino og bibliotek trenger å legge restriksjoner på bruken av kundetoaletter. Det er ikke deres ansvar alene å tilby toalettløsninger i byen. Problemet er at det finnes altfor få, eller ingen, alternativer.

DEL

Leder Nå har det blitt snakket om lenge, men lite eller ingenting har skjedd. Hønefoss står fortsatt uten offentlig toalett. En vital by, med yrende folkeliv, krever faktisk tilgang til skikkelige toalettløsninger.

Ja, for skal du oppholde deg i byen i noen timer, tvinger naturen seg på. Et ellers positivt inntrykk av byen snus fort til frustrasjon og negativitet i stadig mer trengende jakt på et åpent toalett.

Les også: Nå må du spørre etter nøkkel

Sommeren 2014 fortalte Ringerikes Blad om Ole Jan Kristiansen, som måtte spyle vekk urin utenfor byleiligheten på grunn av det han mente var en reell do-mangel. Saken vekket et dypt engasjement hos leserne, men senhøsten 2014 parkerte et politisk flertall debatten. Ringerike kommune, som da fortsatt var i ROBEK, kunne rett og slett ikke ta seg råd til offentlige toaletter.

Vi kan snakke om arkitektur og tilbud til vi blir varme, men hvis gjester ikke finner toaletter i byen, blir det utrivelig uansett. Offentlige toaletter er viktig når vi snakker om byens infrastruktur og basisfunksjoner. Her må kommunen ta ansvaret for å finne en løsning, gjerne sammen med private.

Denne delen av byutviklingen er kanskje ikke medaljens forside, men den er viktig for både omdømme og attraktivitet.

Toalettene må være åpne også etter byens stengetid. Hvis ikke får vi enda flere av de grisete historiene om folk som gjør sitt fornødne på feil sted.

Sakens kjerne trenger ikke mer utdyping. Nå må løsningen materialiseres. Vi trenger et offentlig toalett, sentralt i byen. Det må være knyttet opp til hyppig renhold, og gjester vil akseptere en liten avgift for å bruke toalettet så lenge det er rent og skikkelig. Andre byer har bred erfaring for hva som skal til for at misbruk reduseres til et minimum.

Et slik toalett vil koste en del kroner, både i etablering og drift, men det er en nødvendig investering i og for byen. Gårdeiere og andre private aktører vil ha interesse av det godt samarbeid, men det er kommunen som må ta ansvaret.

Denne delen av byutviklingen er kanskje ikke medaljens forside, men den er viktig for både omdømme og attraktivitet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken