Gå til sidens hovedinnhold

Blir outlet med kafé det neste?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det går mot at politikerne vil tillate å etablere dagligvarebutikk på Hvervenkastet. Kritikerne mener at dette er tippepunktet for å erstatte Hønefoss med Hverven-området som handelssentrum.

Hønefoss sliter, som nær sagt alle andre byer og tettsteder, med å skape liv og handel i det gamle sentrum. Her, som de fleste steder, er situasjonen sammensatt. Pakkebergene som ligger på postkontorene i disse dager illustrerer godt hvordan netthandel vokser eksplosivt. I tillegg preges de fleste lokalmiljøene av framveksten av populære storhandelsområder. Disse to trendene gjør at sentrumshandelens tradisjonelle suksessoppskrift virker i stadig mindre grad. De må tenke annerledes og nytt.

Spiller det noen rolle at det etableres en dagligvarebutikk på Hverven-området? Rett ned den lille bakken fra Hvervenkastet mot sentrum ligger det fire matbutikker. Avstandene er bagatellmessige.

Samtidig skal en være temmelig blåøyd for ikke å se at det er samlingen av komplette handelstilbud i klynger som trekker folk. Det er jo slik bysentrum i hele historien er bygget.

Det er underlig at politikerne er skeptisk til kaffeservering på Eikli, men positive til matbutikk på Hvervenkastet. Spør du pragmatiske handlende vil de trolig ha begge deler, men de fleste ønsker også et yrende liv i bysentrum. Dessverre er vi ikke mange nok til å få alt. Politikerne er de som styrer dette, men foreløpig ser det ut for at de heller vil tøye strikk over tid enn å ta modige valg.

Den, for noen, ubehagelige sannheten er at det er kundene som bestemmer. Hvis en butikk eller kafé ikke får nok handel, er det fordi alternativene er bedre. Da er det de som har problemet, ikke butikkene som leverer opplevelser, varer og tjenester som kundene heller vil ha. Samtidig må det være slik at politikerne bestemmer hvilke rammevilkår som skal tillates. Et handelssenter utenfor byen med stadig bredere tilbud vil uten tvil påvirke sentrumshandelen.

Uavhengig av hvor politikerne lander må sentrumshandelen tenke nytt, både hver for seg og sammen. Selv om parkeringsplasser i sentrum ikke er noen mangelvare, kan du ikke kjøre til døra alle steder. De må tilby noe storhandelsentrene ikke har. Flere gjør det i dag, og lykkes.

Samtidig må sentrumshandelen vite hvor politikerne setter varige grenser. Hvis den neste tøyingen av grensene er å tillate outlet-senter med kles- og utstyrsbutikker og kafé, slik vi kjenner fra Vestby, er toget gått. Da har politikerne i praksis valgt å flytte et levende sentrum fra dagens bysentrum til storhandelsområdene.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

 

Kommentarer til denne saken