Si nei til stygge bygg

Artikkelen er over 3 år gammel

Det brygger opp til en nasjonal debatt knyttet til estetikk. Ledet an av blant andre NRK rettes søkelyset på stygge bygg som ødelegger både byer og tettsteder. Det er en debatt vi må våge å ta regionalt, nå som gode og helhetlige planer for utvikling er i støpeskjeen.

DEL

LederEksemplene er mange, og vi behøver ikke reise langt for å se hvor galt det kan gå når kommuner er ukritiske nikkedukker. Arkitekt og tidligere rektor ved kunsthøyskolen i Oslo, Peter Butenschøn har også pekt på ambisjonsløse norske tettsteder som et stort problem. Han omtalte strekningen Oslo–Gjøvik som en «sammenhengende studie i tilfeldige utviklede små steder»: Nittedal, Gran og Brandbu.

I et langsiktig perspektiv er det viktig, også for utbyggere, å øke verdien på investeringer gjennom å skape attraktivitet og miljø der de bygger. Da er estetikk et viktig element.

Den nye overordnede planen for hvordan by og tettsteder skal utvikles i vår region har vi høye forhåpninger til. Arealplaner er bra, men ikke nok.

Les også: Usikkert når byplan er klar

Det finnes nok av eksempler på at skissene, som politikerne legger til grunn for sine vedtak, endres betydelig når byggingen starter. Det holder simpelthen ikke å godkjenne høyder og vinkler. Politikerne må også sikre at det settes rammer for, og stilles krav til estetikk. De må våge å styre tydelig.

Vi vet at god estetikk ofte koster mer enn ren funksjonalitet, men utbyggere må også ta ansvar for at byggene de reiser hever kvaliteten på området, ikke forringer den.

Les også: RNF: - En by kan ikke bygges og utvikles på ren idealiseme

I et langsiktig perspektiv er det viktig, også for utbyggere, å øke verdien på investeringer gjennom å skape attraktivitet og miljø der de bygger. Da er estetikk et viktig element.

Estetikk har et element av smak og behag i seg, men det går også an å legge objektive utformingskrav til grunn. Dette bør følge arealplanene i større grad enn det gjør nå. Det er den eneste måten politikerne kan styre tydelig og rettferdig i enkeltsaker. Da har de ryggdekning for å si «nei, men ...» når planer kommer til behandling.

Våg å si nei til skjemmende bygg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags