Alt som kunne gå galt ...

Artikkelen er over 5 år gammel

Det meste som kunne gå galt, har så langt gått galt i etableringen av Buskerudmuseet.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Buskerudmuseet er en ny organisering av 18 avdelinger, bygget på fem allerede konsoliderte museer.

Tirsdag ble det klart at museumsdirektør Helge Stiksrud går, etter måneder med intern uro.

Alle som har vært del av fusjoner, oppkjøp eller konsolideringsprosesser vet hvor krevende dette er. Statistikken sladrer om dårlige odds: Kun én av fire fusjoner beskrives i ettertid som suksesser.

De forventede plusseffektene kan gjøre viljen til handlekraft sterk, men forskning viser at de forventede gevinstene sjelden blir realisert fullt ut. Samtidig er det noen som lykkes. Alle ønsker å være en av dem.

Rasjonale bak konsolidering skal handle om «å gjøre mer solid». Teknisk og teoretisk er det enkelt. Utfordringene ligger i det menneskelige, og her kan vi trekke inn Newtons tredje lov: Enhver virkning har alltid og tilsvarende en motvirkning. Enhver påført endring vil naturlig føre til motstand.

Hvorfor skal noe som har virket rives ned? Følelsen av kritikk av slik vi har jobbet før, kan være vond.

Opplevelsene av et fellesskap i oppløsning er helt naturlig, og den må møtes med et solid fundamentert bilde av hvordan fellesskapet skal bygges på nytt.

Usikkerhet skaper en overflod av spørsmål. Medisinen, løpende ansikt-til-ansiktskommunikasjon, svekkes av fysisk avstand. Usikkerhet gjør at partene blir stående på forskjellige stadier i prosessen. Forskjellig posisjon gir ulikt perspektiv og uenighet.

Styret har åpenbart og kraftig undervurdert kompleksiteten av konsolideringsprosessen. Skal konsolideringen lykkes nå, må både ansatte og styret gå dypt i seg selv. Premissene må på bordet. Hver enkelt må avgjøre om de vil være med eller ikke. Deretter må alle jobbe sammen, ikke mot hverandre.

Mye vil måtte bli annerledes, og noe kommer av enkelte til å oppleves å bli dårligere. Det er fusjoners natur, før en ny og felles helhet er bygget.

De forventede plusseffektene kan gjøre viljen til handlekraft sterk, men forskning viser at de forventede gevinstene sjelden blir realisert fullt ut.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken