Natt til mandag begynte det å brenne i baderommet til familien Bjørklund i Heradsbygda.

Heldigvis hadde familien røykvarslere. Heldigvis virket de. Heldigvis var det direktevarsling til brannvesenet.

Synet som møtte de første brannmannskapene som kom til hjemmet, var skremmende. Det var full fyr i førsteetasje, og delvis opp i andreetasje. Til tross for effektiv varsling, og at brannvesenet kom raskt til stedet, var altså situasjonen svært alvorlig. Heldigvis var hele familien reddet ut.

Den utenkelige tanken er konsekvensen av at familien ikke hadde gode røykvarslere, at minuttene hadde tikket av gårde før brannen ble oppdaget.

«Røykvarslere redde liv.» Vi vet det, og vi sier det, men tar vi det inn over oss?

Den utenkelige tanken er konsekvensen av at familien ikke hadde gode røykvarslere, at minuttene hadde tikket av gårde før brannen ble oppdaget.

«Røykvarslere redder liv». Hva hadde skjedd om de ikke hadde røykvarslerne? Igjen det er en utenkelig og helt forferdelig tanke.

Fredag fortalte familien sin sterke historie. Det er prisverdig. De bidrar til å fylle den slitte frasen med alvor, mening og aktualitet. Vi går inn i en tid der lys tennes, vedovner fyres hardt, og strømforbruket går opp. Alt bidrar til økt fare for brann. Det er akkurat nå vi trenger den viktige påminnelsen. Hvordan er vi sikret? Er røykvarslerne mange nok? Har de batterier og tilknytninger som virker?

Røykvarslerens dag nærmer seg. 1. desember vil vi få en ny påminnelse om å sjekke røykvarsleren og skifte batteri, men det er ingen grunn til å vente.

Som brannvesenet i Ringerike minnet om i mandagens brann: Hvert minutt teller. Vi har dessverre hatt for mange dødsbranner i distriktet. Vi har ingen flere å miste. Røykvarslere redder liv.